Nem babamoziról szól az orvosi vizsgálat

Nem babamoziról szól az orvosi vizsgálat

Bár sokan szeretnék, nem készíthetnek a szülők a terhességi ultrahangon fotót a magzatról. Az ok egyszerű: az orvosi célú vizsgálat nem a babamozizásról szól. Ráadásul ha ezt mindenkinek megengednék, naponta másfél órával nőne a várakozási idő.

Miért nem engedik a kismamáknak, hogy az ultrahangvizsgálaton telefonnal fotót készítsenek a monitorról? – vetették fel a kérdést egy webes fórumon. Sokan hozzászóltak a témához, amiből kiderült: lényegében orvos és hangulat kérdése, mire van lehetőség a vizsgálat során. Van, akinek a párja végigvideózta az eseményt, sokak azonban arról számoltak be, hogy nem lehet még egy képet sem készíteni.

"Komolyan nem értem, miért nagy baj egy kép. Elvégre mindenki a saját babáját akarná lefényképezni" – dühöngött az egyik kismama. Volt, aki pedig azt vetette fel: Pesten 800 forintért lehet megvenni a vizsgálaton készülő képet. Vagyis legalább a választást megadják, kér-e ilyesmit a leendő szülő vagy nem.

Nem babamoziról szól az orvosi vizsgálat

"A szülészet az egészségügy sarkalatos része, hiszen bár a várandósság nem betegség, mégis orvos felügyeli" – mondta Sikovanyecz János, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa. "Ahogyan pedig más orvosnál sem fotózgatnak a hozzátartozók, úgy ezen a területen is az a szabály, hogy ezt nem engedjük."

A szakember elmondta, sok kismama jelzi ezt az igényét, amit az orvosok meg is értenek, hiszen nem mindenkinek van lehetősége több ezer forintot fizetni a babamozis képekért a magánrendeléseken. Csakhogy ez hátráltatná a munkát.

"Naponta 80-90 ilyen vizsgálatot végzünk. Ha mindenki csak 1-2 percre tartaná fel az orvost, amíg a monitort fényképezi, az másfél órával nyújtaná meg a várakozási időt."

Az ultrahanggépek alkalmasak arra is, hogy kinyomtassanak róluk fényképeket. Évekkel ezelőtt még kaptak is emlékbe ilyet a kismamák, manapság azonban már ez sem jellemző.

"Azt szoktam mondani a kismamáknak, hogy örüljenek, ha nem adok képet, mert csak akkor nyomtatunk, ha valami rendellenességet találunk – mondta el Sikovanyecz János. – Hatezer forintba kerül egy tekercs, nincs keret arra, hogy sokat tartsunk belőle. A havi 1-2 tekercs, ami rendelkezésre áll, a kérdéses esetek dokumentálására szolgál. Évekkel ezelőtt szó volt a térítéses fotónyomtatásról Szegeden is, de akkor nyugtát kellene adnunk, ami szintén lassítaná a folyamatot. "

Az ultrahangszakember hozzátette: a betegek mentalitásával van baj. A klinikai ellátás ugyanis nem örömszerzésről szól, hanem arról, hogy gyógyítsanak, orvosilag felügyeljenek. Ebbe pedig nem fér bele, hogy akár gesztusértékkel, akár üzleti alapon fényképeket osztogassanak. Arra ott vannak a kifejezetten erre a célra alapított magánszolgáltatók.

Forrás: Délmagyar.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek