Nem allergia, táplálékintolerancia

Nem allergia, táplálékintolerancia

A Patika Tükör korábbi számában megismerkedhettek a leggyakrabban előforduló táplálékallergiákkal, most nézzük, mit is jelent a táplálékintolerancia.

A táplálékintolerancia szintén specifikus, mindig újra előidézhető tünetegyüttes, melyet bizonyos étel, vagy annak összetevője vált ki. Nem érinti az immunrendszert. A reakciót az étel, vagy összetevőjének felszívódási zavara válthatja ki, illetve más esetben a szervezet nem képes megemészteni az adott élelmiszert vagy összetevőt. Tünetei közé tartoznak a különböző emésztőrendszeri problémák, pl. gyomorgörcs, hasmenés vagy székrekedés, a nyáktermelés fokozódása, a hasi diszkomfort érzés, a puffadás, vagy a viszketés.

A leggyakoribb táplálékintoleranciát kiváltó anyagok:

 Tejcukor

 Glutén

 Fruktóz

 Biogén aminok (hisztamin, szerotonin, tirozin, fenil-etil-amin, teobromin, koffein, tiramin, szolanin)

Biogén aminokat tartalmaznak:

- Túl érett sajtok

- Vörösbor

- Füstölt, pácolt, szárított húsok

- Tengeri halak

- Savanyú káposzta

- Csokoládé

- Banán, ananász, narancs

- Paradicsom

- Diófélék

- Mustár, torma

- Fekete tea

Nem allergia, táplálékintolerancia

Laktóz intolerancia:

A laktózbontó enzim, vagyis a laktáz teljes vagy részleges hiányát jelenti. Ilyenkor a tejcukor bontatlanul halad tovább a vékonybélből, a vastagbélben pedig vizet szívva magába puffadást és hasmenést okoz. Magyarországon a lakosság 20-25 százalékát érintheti.

Létezik veleszületett és szerzett laktóz intolerancia is. Szerzett laktóz intolerancia esetén az életkor előrehaladtával csökken a szervezetünk laktáz enzim mennyisége. Könnyebbséget jelent, hogy ma már a legtöbb élelmiszerüzletben kaphatóak laktózmentes termékek. Amit érdemes tudni, hogy a tej feldolgozása során csökken az élelmiszerek laktóztartalma. A kefirben, joghurtokban, tejfölben már kevesebb a laktóz, mint a tejben. A túróban, a lágy sajtokban még kevesebb. A kemény sajtokban pedig minimális mennyiségben van jelen. Ez csak extrém esetekben okozhat problémát.                                                                                               Mindenkinek más és más az enzimaktivitása, így van, aki 1 deciliter tejet tünet nélkül meg bír inni, de 2 már problémát okoz.

Másik megoldás a laktáz enzim tabletta formájában való pótlása. Általában a tejes étel elfogyasztása előtt fél órával kell bevenni. Például egy tervezett fagyizás előtt kitűnően alkalmazható, de célszerűbb laktózmentes termékeket beszerezni, mint napi rendszerességgel a tablettát alkalmazni.

A diagnózist hidrogén-kilégzési teszttel, valamint táplálkozási anamnézis felvétellel tudják felállítani.

A cikk folytatása a Patika Tükör márciusi számában olvasható. Keresse a gyógyszertárban!


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek