Nehéz napok

Egy mai nő élete során mintegy négyszáz alkalommal éli meg a havivérzést. Ez jóval több, mint amennyit őseink tapasztalhattak, hiszen ma hosszabb ideig élünk, később következik be a menopauza, kevesebb alkalommal szülünk, és a szoptatást is hamarabb abbahagyjuk. Mi zajlik ilyenkor a szervezetünkben? És a lelkünkben?

A menstruációs ciklus több szakaszból áll.

Az első (follikuláris) szakasz a vérzés első napján kezdődik, és a lutenizáló vagy LH-hormon, más néven ösztrogén szintjének megemelkedéséig tart. Ekkor indulnak fejlődésnek a tüszők. Ez az időszak általában 13-15 napig tart.

A második szakasz a tüszőrepedés (ovuláció) fázisa, amely mintegy 36 óra alatt lezajlik. Ekkor a lutenizáló hormon a domináns tüszőt a petefészek felszínéről való kiemelkedésre, majd megrepedésre serkenti, amely kibocsátja a petesejtet. A petesejt a petevezetéken át a méh felé vándorol, ekkor termékenyíthető meg.

A harmadik szakasz a sárgatestfázis. Ekkor a megrepedt tüsző - miután kibocsátotta a petesejtet - bezárul, és úgynevezett sárgatestet képez, amely egyre több sárgatesthormont (progeszteront) termel. Ennek hatására a méhnyálkahártya elkezd megvastagodni, hogy folyadékkal és tápanyagokkal feltöltődve felkészüljön a megtermékenyült petesejt fogadására.

Ha azonban a megtermékenyülés nem történik meg, a sárgatest 14 nap után elsorvad, a méhnyálkahártya lelökődik, és átlagosan 3-7 napig tartó vérzés kíséretében távozik. A vérzés kezdetekor új ciklus kezdődik.

Könnyű vagy nehéz?

A menstruációt számos különféle tünet kísérheti, amelyek egy része könnyen összetéveszthető egyéb egészségügyi problémákkal. Figyeljük meg, mikor jelentkeznek és múlnak el ezek a tünetek. Ha a menstruációtól függetlenül is tapasztaljuk ezeket, forduljunk orvoshoz!

Sok nő számára ismerős az úgynevezett PMS, azaz premenstruális szindróma, a menstruáció előtti napokban jelentkező haspuffadás, mellfeszülés, lábduzzadás, rosszullét, hányinger, alhasi görcsök, hangulatingadozás, depresszió és az édesség utáni vágy. Persze erre az érzékenyebb állapotra nem kell feltétlenül betegségként tekintenünk! Érdemes a háttérben húzódó lelki okokat is megvizsgálnunk.

Ha kimarad

Az első néhány évben a ciklus sokaknál nem teljesen szabályos, hiszen a rendszeres ciklus a serdülőkor végére áll be. A periódusok hossza éppúgy lehet 24, de akár 35 nap is, és még ez is normálisnak tekinthető.

A menstruáció hiánya (amenorrhea) is előfordulhat. Elsődleges amenorrheának nevezzük, ha a menstruáció nem jelentkezik 14, de legkésőbb 18 éves korig. Érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, hogy ki lehessen zárni a lehetséges hormonális vagy endokrin okokat, esetleg a táplálkozási zavart.

Már menstruáló nőknek is kimaradhat a vérzése, ez a másodlagos amenorrhea. Ha nem terhesség áll a háttérben, akkor a kimaradás lehet többek között hormonális vagy endokrin zavar, petefészekciszta, a táplálkozási szokások megváltozása, túlzott fizikai megterhelés, lelki megrázkódtatás következménye is.

Kriston Andrea szerint:

A menstruáció zavarai mindig beszédes tünetek. Ha például görcsökkel jár a vérzés, akkor elképzelhető, hogy magához a nőiséghez is görcsösen viszonyulunk, ami később más női élethelyzetekben - a teherbeesésnél, a szülésnél, a menopauzánál - is elő fog jönni. Ha rendszertelen a menstruációnk, valószínűleg még nem készültünk fel az anyaságra: a szervezet azzal védekezik, hogy kiszámíthatatlanná teszi a vérzés - és így a termékeny időszak - időpontját. Ha kimarad a vérzés, azaz nincs peteérés, hasonló lehet a helyzet: %u201Ea bennünk élő mama%u201D még nem fejlődött ki teljesen. Ha pedig nagyon sokáig tart a menstruáció, lehetséges, hogy ezzel a szexualitást akarjuk kizárni.


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek