Ne hagyja, hogy beteggé tegye a stressz

Ne hagyja, hogy beteggé tegye a stressz

A stressz életünk szerves része, amely egyrészt segítheti fejlődésünket, tanulási folyamatainkat, ugyanakkor állandó jelenléte komoly problémákhoz, betegségekhez vezethet.

​A jó és a rossz stressz

Az életünkben elénk kerülő semleges, negatív vagy pozitív tapasztalatokra való reakcióink egyediek, így ahányan vagyunk, annyiféleképpen éljük meg az adott helyzetek generálta stresszt. Ennek hatására a testben lejátszódó folyamatok felkészítenek arra, hogy megfelelő válaszokat adjon a kihívásokra, esetenként pedig menekülésre késztetnek.

A jó stressz az, amely által a testben gerjesztett vegyi folyamatok, rövid időn belül, célod eléréséhez segítenek. Ilyen például a vizsgadrukk, amely javítja az agy élességét és koncentráció növelő vegyi anyagokat, például kortizolt szabadít fel. Ám a hosszú ideig fennálló feszültség hatására az említett vegyületek már káros hatással lesznek előbb az erekre, majd a szívre is.

Ezért ha a döntésre késztető helyzetekben nem, vagy nem meg felelően lép fel, ha hosszan tartó, megszakítás nélküli, illetve váratlan és kezelhetetlen feszültségek nehezítik az életét, ez megbetegítheti, vagy súlyosbíthatja a már meglévő egészségügyi problémáit.

Ne hagyja, hogy beteggé tegye a stressz

Milyen betegségek kialakulását segíti elő a stressz?

A szervezet, a hormonok veszélyhelyzetként értékelik a stresszt és védekezni kezdenek ellene. Nő a vérnyomás, a pulzusszám és szaporább a légzés. Ezért hozható a naponta átélt stressz számtalan betegséggel kapcsolatba.
Ha hát- és gerincfájdalmak, nyak- és váll merevség, esetenként időleges látási zavar, tenziós és migrénes fejfájás gyötri, ezek hátterében állandó feszültség kiváltotta egészségtelen stressz állhat.

A szemhéjon kialakuló, a köznyelvben árpaként ismert gyulladásos állapotot, a nehezen gyógyuló pikkelysömört, a szájban kialakuló aftát egyaránt generálhatja trauma, de az akaratlan izom összehúzódásokért, izomgörcsökért is felelős lehet a stressz.

A 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tekinthető inzulinrezisztencia kialakulásában számos tényező játszik szerepet, amelyek között szintén megtalálható a folyamatos feszültség. A magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, stroke, emésztési problémák, bőrkiütések és olyan krónikus betegségek, mint például a rák kiváltó okai között is előkelő helyen szerepel az állandó feszültséggel terhelt életmód.

A stressz 25 százalékkal növeli a szívbetegségek kockázatát, mivel azok kialakulását segítő kockázati tényezők (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás és koleszterinszint, a dohányzás) mindegyikére negatív hatással van. Szinte hihetetlen, de a stressz az öregedést is elősegíti.

Veszélyek és veszélyeztetettek

A stressz alatt lévők hajlamosabbak az egészségtelen viselkedésre. Úgy gondolják állapotuk folyamatos alkoholfogyasztással, az elszívott cigaretták számának növelésével ellensúlyozható. Ám, ha ezt még a testmozgás csökkentésével, egészségtelen étkezéssel is súlyosbítják, a hatás épp ellenkező lesz, a tünetek is súlyosbodnak.
Akiket támogató mikro- és makroközösség vesz körül, azok nemcsak stressz mentesebben élnek, de mentális egészségük is jobb, mint az izoláltan, megfelelő szociális támogatás nélkül élőké.

Mi tehet ellene?

A stressz leküzdéséhez léteznek hatásos feszültség kezelési technikák. Egy barátokból, családból álló szociális háló, oktatási, művészeti, sport vagy más, pozitív hatást kiváltó csoportokhoz való tartozás közömbösítheti a stresszt kiváltó szubjektív tapasztalatokat. A szeretetteljes környezet mellett a meditáció, vagy más relaxációs technikák, a testmozgás szintén csökkenthetik a stresszes órák, napok számát, sőt akár el is kerülheted, hogy állandó feszültségben élj. A rendszeres testmozgás szorongásoldó, antidepresszáns és az alvást is kedvezően befolyásolja.

Az elégedettséget eredményező munkának is lehet gyógyító ereje. Hatására olyan folyamatok indulnak el testünk stresszel összefüggő egységei között, amelyek oldják a feszültséget, esetenként akár eufóriát is okoznak, s ezzel párhuzamosan csökkentik a stressz generálta tüneteket.

Végső esetben egészségügyi szakember segíthet tanácsadással, vagy javasolhat eredményhez vezető kezelést. A vényköteles stresszoldó gyógyszerekkel azonban, orvosi ellenőrzés mellett is óvatosan kell bánni, mert kontraproduktívvá válhatnak.

Tartson az élet minden területén időnként szünetet. Munkaidőben a kávézás helyett sétáljon tíz percet és a hétvégén lazítson, pihenjen.

A cikk a Patika Tükörben jelent meg. Keresse a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek