Ne hagyd abba! A jó szex boldogabbá tesz

Ne hagyd abba! A jó szex boldogabbá tesz

A középkorú nők jelentős részének szembe kell néznie bizonyos szexuális diszfunkciókkal. Ugyanakkor dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza arra hívta fel a figyelmet, hogy a problémák kezelésével az örömteli szexuális élet is folytatható.

Mit nevezünk szexuális diszfunkciónak?

A szexualitás terén jelentkező különböző zavarokat összefoglaló néven diszfunkcióknak nevezzük. Ezek a problémák igen széles körűek, a vágy kialakulásának zavaraitól, az orgazmusképtelenségen, a hüvelyi szárazságon át a fájdalmas aktusig terjednek.

Ugyanakkor kutatások bizonyítják, hogy a kellemetlenségek ellenére is folytatható és érdemes is folytatni a nemi életet. Ezt bizonyítja az az amerikai kutatás is, amelyben 354 középkorú nőt kérdeztek a szexuális életükről. Valamennyien küzdöttek szexuális diszfunkciókkal, és valamennyien úgy nyilatkoztak, hogy szexuálisan aktívak. Egy négyéves nyomonkövetési periódus alatt – mely során időről időre felmérték a fizikai állapotukat, a menopauza hatásait és kérdéseket tettek fel a nemi életükről – kiderült, hogy a problémák ellenére 85 %-uk aktív maradt.

Ne hagyd abba! A jó szex boldogabbá tesz

A kutatók szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy a nők kezdenek eltávolodni attól a szemlélettől, amely szerint az idősödéssel párhuzamosan egyre kevésbé fontos a szex. Különösen azok tudtak szexuálisan aktívak maradni (egész pontosan háromszor olyan aktívak), akik korábban is nagyobb jelentőséget tulajdonítottak az intimitásnak, míg azok, akik nem gondolták ezt fontosnak, hajlamosabbak voltak lemondani róla.

A jó szex boldogabbá tesz

Egészen biztos, hogy a nőknek – és valószínűleg a férfiaknak is - az idő múlásával fontosabb lesz az intim együttlét minősége, mint a mennyisége. Ez sok tényezőnek köszönhető, de szerepet játszhatnak benne a menopauzával szaporodó szexuális diszfunkciók.

"Mindazonáltal a teljes lemondás akkor sem lehet megoldás, ha olyan komoly gondok akadályozzák az örömet, mint például a csökkent libidó vagy a hüvelyi szárazság. Hiszen a kielégítő nemi élet jó hatással van az egészségre is: az aktus és az orgazmus alatt ugyanis fokozódik a szív munkája, megemelkedik a pulzus megemelkedik, nő a vérnyomás, emelkedik a légzésszám. Ezek a hatások megegyeznek egy klasszikus kardioedzés hatásaival – ismerteti dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza. - Ezenkívül az örömteli szexuális tevékenység fokozza a nemi hormonok termelődését: férfiaknál a tesztoszteron, nőknél az ösztrogén szintjét. Ami pedig szintén lényeges az életminőség szempontjából: az orgazmus hatására nagy mennyiségű oxitocin termelődik, amely pozitívan befolyásolja az endorfinok szintjét. Így kissé leegyszerűsítve azt mondhatjuk, a jó szex boldogabbá tesz. Éppen ezért fontos, hogy a szexuális problémákat ne szégyelljék az érintettek, a képzett nőgyógyász a legtöbb szervi eredetű problémán eredményesen tud segíteni."

www.oxygenmedical.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek