Ne csukja be a szemét! A bőrgombára van gyógyír

Ne csukja be a szemét! A bőrgombára van gyógyír

Viszket, éget, hámlik, pirosodik – kevés az olyan szerencsés ember, aki soha nem találkozott a gombásodás tipikus tüneteivel. Bár csak kevés gombafaj tudja megfertőzni az emberi szervezetet, mégis népbetegségnek számít. Most a bőrgombákkal foglalkozunk.

Bőrgombák

- Tavasszal és nyár elején rendkívül gyakori a napgomba - mondta el dr. Szondy György, bőrgyógyász. - A levegőből fertőz, az izzadt bőrön megtapad, vöröses, barnás foltokat okoz, melyek nyáron a lebarnult bőrön nem is látszanak. Alatta azonban nem barnul le a bőr, sok kis fehér folt marad utána.

Ne csukja be a szemét! A bőrgombára van gyógyír

- A másik, szintén a meleg évszakra jellemző bőrgombásodás emberről emberre is terjed, de állatok – kutya, macska – szintén lehetnek hordozói. Jellegzetes tünete a piros, szélén hólyagos piros gyűrű, amely néhány hét alatt továbbterjed, ha nem kezelik. Főként kisgyermekkorban gyakori betegség a fejbőrgomba, amely fél- 5 cm-es területeket támad meg. A hajszálak letörnek miatta, több folt is kialakulhat, a bőr hámlik, és bár maradandó kopaszságot nem okoz, kezelni kell, nehogy tovább-, esetleg mélyebbre terjedjen – figyelmeztetett a szakorvos.

Otthon vagy orvossal?

– A hajlati gombásodás leggyakrabban a combhajlatban jelentkezik, de bárhol előfordulhat, akár a lábujjközöknél is. A talp és a kéz amúgy is könnyű préda a gombák számára, hiszen az emberi fajban erről a területről hiányzik a T-sejtes immunitás: nem képes megfelelően védekezni a kórokozók ellen. Ráadásul a külső hatásoknak is jobban kitett, a tenyéren a háztartási tisztítószerek komoly károkat tudnak okozni. A talpon és a tenyéren a vastagabb a szaruréteg, így nehezen hatolnak be a gomba elleni kenőcsök hatóanyagai. A megfelelő készítmények mellé gyógyszertárban kapható hámlasztókenőcsöket szoktunk javasolni – részletezte  Szondy doktor. – Míg a bőrgombák klinikai jellemzőik alapján viszonylagos biztonsággal meghatározhatók, addig a körömgomba kérdése meglehetősen kényes. Sokszor még a szakember is félrediagnosztizálja, lokálisan kezeli, de nem ér el eredményt. Ha nem egyértelműek a tünetek, mintát kell venni, és a tenyésztés alapján kell meghatározni a gyógymódot, ami akár vényköteles, szájon át szedhető gyógyszeres kezelést is jelenthet.

A gombás megbetegedések esetén a megelőzésnek komoly szerepe van. Jól szellőző, természetes anyagú ruhát kell viselni, tusolás, fürdés után alaposan meg kell törülközni, különösen a hajlatokban, hogy ne maradjanak a testen nedves foltok. Jól használhatóak a patikákban kapható fertőtlenítő tusfürdők és samponok, valamint a recept nélkül kapható gomba elleni krémek is. Ha a tünetek nem enyhülnek, mindenképpen orvoshoz kell fordulni a problémával.

A bőrgyógyász tanácsai:

  • Viseljen természetes anyagú szellős ruhát.
  • Tusolás után alaposan szárítsa meg a testét, különösen a hajlatokban.
  • Soha ne használja más törülközőjét, kisollóját.
  • Uszodában, strandon mindig viseljen papucsot.
  • Enyhe fertőzés esetén használjon fertőtlenítő tusfürdőt, sampont.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek