Ne bújjon ki a bőréből! 3 fiatalító csodaszer

Ne bújjon ki a bőréből! 3 fiatalító csodaszer

Bár bőrünk folyamatosan megújul, mégis az öregedés velejárója, hogy a rugalmasság csökken, a ráncok mélyülnek és valahogy egyre kevésbé szép az összhatás. Ám szerencsére van 3 olyan anyag, amelyek belülről újítják meg a bőrünket!

2019.12.04

Folyékony arany

Bőrünk szempontjából van egy anyag, amelynek hiánya gyors állapotromlást idéz elő, és ez a víz. Mármint kívülről és belülről is. Arcápolásnál a hideg vízzel történő könnyű mosdás frissítő hatású, kisebb duzzanatok, szemkörnyéki karikák ellen pedig a jégkocka a kiváló választás. Belülről pedig a napi 2,5 – 3 liter folyadék (ebbe minden beleszámít, aminek nedvességtartalma van, tehát a saláta, a gyümölcs, a leves is) elengedhetetlen ahhoz, hogy bőrünk rugalmas maradjon.

Mivel szomjúságot már akkor érzünk, ha már nagyon inni kellene, ezért tegyük rutinná ősszel és télen is, legyen előttünk mindig egy pohár víz, tea, zöldség vagy gyümölcslé (ezek kalóriatartalmára azért ügyeljünk! Ha láthatóan kiszárad a bőrünk, a szánk, a szemünk, akkor egészen biztosan keveset ittunk!
Bőrünket kívülről csak bizonyos korlátok között tudjuk táplálni, hiszen egy bizonyos mélységbe már nem jut be a hatóanyag. Ám ez nem jelenti azt, hogy máshonnan nem tudunk bevinni a bőrünk számára tápláló anyagokat!

Belülről feszesít!

Egyre többet olvasni a kollagénről, erről a fehérjetípusról, amelyből egyre több olyan termék elérhető, amely segíti bőrünk feszességének megtartását, sok esetben látványosan csökkentve a ráncokat, visszaadva a rugalmasságot. Ez a fehérje gondoskodik a csontok rugalmasságáról, bőrünk feszességéről, továbbá segíti a porcszövet felépítését is.

Bár szervezetünk maga is állít elő kollagént, de az életkor előrehaladtával ez a képességünk csökken, úgy az 50-es éveink környékén szinte már alig termelünk belőle. Márpedig a kollagénhiány az öregedési folyamatok látványos gyorsulásával jár együtt! Ilyenkor szárazabb lesz, majd bőrelváltozások, bőrszínváltozás jelentkezik, csökken a bőr feszessége, a kötőszövetek meglazulnak és persze folytatódik, mi több felgyorsul a ráncképződés. Rosszul hangzik, főleg a nőknek!

Ne bújjon ki a bőréből! 3 fiatalító csodaszer

Kollagéngyilkosok

Szerencsére – vagy épp pechünkre – olyan életmód gyengíti a szervezet kollagéntermelését, amely az általános egészségi állapotunkat is rossz irányba befolyásolja. Aki dohányzik, túl sok (napi 3-nál több) kávét iszik, rendszeresen fogyaszt alkoholt, egyoldalúan táplálkozik, sok stresszben van része, esetleg emellé extrém fizikai megterhelés is éri (edzés vagy kemény fizikai munka miatt) az számíthat arra, hogy a kollagéntermelése rosszabb lesz, hamarabb látszódnak arcán az öregedés jelei.

A kollagén típusai

I.-es típusú: Az emberi testben leggyakrabban előforduló típus, mely az inakban, a bőrünkben, az érfalakban, de még a szem szaruhártyájában és a fogakban is megtalálható.
II.-es típusú: porcaink fő alkotóeleme, de megtalálható a szemben, a csarnokvízben is.

Az ezerszeres vízmegkötő

A hialuronsav a boltok polcai, a kozmetikai iparban mostanában egyre felkapottabb összetevő, amely vízmágnesként működik, és vízből saját súlyának ezerszeresét (nem elírás!) képes megkötni. Ez a természetes szénhidrát molekula az emberi szervezetben különböző szervekben és szövetekben van jelen, természetes kenőanyagként szolgálja például az izmokat, a csontokat és teszi rugalmassá a bőrt. A bennünk lévő, termelődő hialuronmennyiség harmada naponta lebomlik, miközben egyre kisebb hatékonysággal termeljük. Így, ha nem viszünk be pótlást, akkor az évek múlásával a test hialuronsav-tartalma folyamatosan csökken.

A hialuronsav 56%-a a bőrben helyezkedik el, 35%-a az izmokban, csontokban, 9%-a az ízületi folyadékokban, valamint a sejtek közötti állományban, és nem csupán a szép bőrért felel, hanem a károsodott szövetek gyógyulását segíti elő testszerte.

Mivel a legnagyobb arányban a bőrben van hialuron, így ha nincs már elég belőle, mert nem pótoljuk, akkor az arcbőr textúrája rosszabb lesz, petyhüdtté válik, és egyre több apró majd mélyebb ránc alakul ki. A hialuron rendszeres pótlásával azonban a folyamat megállítható, sőt némileg vissza is fordítható.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek