Ne a székrekedés legyen az útitársa!

Ne a székrekedés legyen az útitársa!

Egy nyaralást vagy kirándulást gyakran megkeseríthetnek a székrekedés jelentette panaszok. A háttérben általában nem áll komoly probléma, mindössze annak a következményei miatt kerülünk szorult helyzetbe, hogy máshol szinte minden más. Eltérő a napirend, máskor és másféléket eszünk, mint otthon; ráadásul a mellékhelyiség sem ismerős; és ezeknek a látszólag kis dolgoknak a következményei az emberek körülbelül 40 százalékánál a „nagy dolgokban” is megmutatkoznak.

Az utazások, nyaralások során jelentkező székrekedés legfőbb oka a megszokott napirend felborulása. Más időpontban ébredünk, máskor fekszünk le, és az étkezések időpontja is eltérhet a megszokottól. A jet lag tovább ronthat a helyzeten. Összességében a szervezet belső órája, úgynevezett cirkadián ritmusa zavarodik össze olyan mértékben, hogy annak a hatása az emésztési folyamatra is rányomja a bélyegét. A székrekedést kiváltó másik tényező pedig az idegen WC jelentette stressz lehet. Sokan nem képesek kellően ellazulni akkor, ha idegen helyen kell(ene) székelniük, és már elő is áll a következmény, a székrekedés.

Néhány tanács megfogadása azonban segíthet a székletpanaszok kivédésében, rendezésében.

Ébredést követően sétáljunk egyet!

A mozgás serkenti a bélműködést. Megéri egy kis mozgással, akár egy sétával indítani a napot. Különösen érvényes ez akkor, ha a nyaralás mozgásszegényen telik, mert például valaki a tengerparton vagy a tóparton heverészve tölti a napjait.

Ne üljünk hosszan egy helyben!

Az órákon át tartó mozdulatlanság jelentős stressz alá helyezi a beleket. Egy hosszú autóút vagy repülőút már önmagában elég lehet a székrekedés kialakulásához. Autózás közben érdemes szüneteket beiktatni, amit mozgással javasolt eltölteni, és a repülőn is célszerű – a lehetőségekhez mérten – egy picit tornázni.

Ne a székrekedés legyen az útitársa!

Együnk bogyósokat reggelire!

A rostok hatásos fegyverek székrekedés ellen. A nyaralása alatt azonban sokan másként táplálkoznak, mint otthon, és igen gyakori, hogy kevesebb rostot fogyasztanak. Aki zabpelyhes reggelihez és salátás ebédhez szokott otthon, annál könnyen kialakulhat székrekedés, ha a nyaralása alatt a gyorséttermi fogások mellett dönt. Érdemes nyaralás alatt is rostokban dúsan táplálkozni és a rendszeres gyümölcsfogyasztást a programba beiktatni.

A rostok mellett a jótékony bélbaktériumokban dús ételek (pl. élőflórás joghurt) fogyasztása vagy a probiotikumok szedése is előnyösen hathat a bélműködésre, legyen szó akár megelőzésről, akár már kialakult székrekedéses panaszok kezeléséről.

Próbáljunk meg egészséges napirendet kialakítani!

Aki egész évben reggelente 7 órakor reggelizik, annak az emésztése megsínyli azt, ha a nyaralás alatt délelőtt 10 óráig kell várnia a reggelivel. A napirendben és az étkezési időpontokban bekövetkező drasztikus változások megzavarják a bélműködés ritmusát. Minél inkább a megszokotthoz hasonló napirendet alakítunk ki, annál kevésbé szenved zavart a belső biológiai óra, amely az emésztésben résztvevő hormonok elválasztásában is szabályozó szerepet tölt be. Vagyis, minél inkább ragaszkodunk a megszokott „menetrendhez”, annál kisebb a székrekedés rizikója.

Fogyasszunk bőséges mennyiségű folyadékot!

Aki kevés folyadékot vesz magához, annál nagyobb eséllyel alakul ki székrekedés. Ez a megállapítás nyaralás alatt is érvényes. Ügyelni kell arra, hogy idegen helyen se szorítsuk vissza a folyadékbevitelt, különösen akkor, ha magas hőmérsékletű helyen tartózkodunk. A folyadékot lehetőleg tiszta víz formájában pótoljuk, ne pedig cukros üdítők vagy a vizet a szervezetből kiűző alkoholos italok formájában!

Iktassunk be toalett-szüneteket!

Hosszú sor áll a mellékhelyiség előtt, netán piszkos az idegen helyen lévő WC, és vannak, akik úgy döntenek, hogy inkább nem használják. Azonban a székelési inger elnyomása, a mellékhelyiség felkeresésének az elodázása nem jó taktika! Aki visszatartja a székletét, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki székrekedés. Érdemes tehát rendszeres időközönként egy-egy toalett-szünetet is beiktatni a programba.


Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg, keresse a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek