Narancsbőr, a nők réme

Narancsbőr, a nők réme

Az elkeserítő tények: a nők 80-90 százaléka szenved tőle. Nem feltétlenül alkat és életkor függvénye. Ha már kialakult, nagyon nehéz eltüntetni. A remény: enyhébb formájától kemény munkával megszabadulhatunk. Jó, ha tudjuk, hogy nem elég kampányszerűen változtatni, hanem életmódváltásra van szükség!

Először is érdemes tisztázni, mi a különbség a cellulit és a cellulitisz között. A narancsbőrt a köznyelv tévesen nevezi cellulitisznek, ez ugyanis mást jelent: a laza kötőszövet fájdalmas gyulladását. A csípőkön, a fenéken, a combokon vagy a felkaron kialakuló göröngyös lerakódásokat cellulitnak hívjuk. Nem véletlen, hogy különösen (de nem kizárólag!) a nőket érinti, hiszen az ösztrogéntermeléssel is összefüggésben áll.

Ha a máj nem képes megfelelően semlegesíteni és kiüríteni az ösztrogént, akkor megváltozik a bőr alatti rostos kötőszövet állapota: visszatartja a vizet és a sót, valamint fokozza a zsírsejtek lerakódását és tárolja a ki nem ürült salakanyagokat. A kötőszöveti rostok, a kollagén és az elasztin hálózatos szerkezete a férfiaknál trapéz, míg a nőknél téglalap alakú: könnyebben feldúlható a kialakuló "göbök" által, az eredmény pedig a hepehupás bőr.

Mit tegyünk ellene?

A cellulit kialakulásának hátterében több minden állhat: a genetika, az anyagcsere lelassulása, hormonzavar, helytelen táplálkozás, mozgáshiány, dohányzás, stresszes életmód. Az érintett területeken rossz a bőr kötőszöveteinek vér- és nyirokkeringése, lassabb az anyagcseréje (ezért érezzük tapintáskor hidegnek). Lássuk, mit tehetünk a narancsbőr kialakulása ellen vagy tüneteinek csökkentéséért:

  • Hogy megkönnyítsük a salakanyagok távozását, időnként tartsunk méregtelenítő kúrát! Igyunk sokat, naponta legalább két liter ásványvizet!

  • Táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk sok nyers zöldséget és gyümölcsöt!

  • Sportoljunk rendszeresen! Lehetőleg olyan mozgást végezzünk, amely elősegíti a zsírbontást!

  • Alkalmazzunk cellulitellenes krémeket, olajokat, aromákat.

Ma már számos narancsbőrellenes kezelés érhető el a szépségszalonokban. A jó tréning a páciens alkatához, körülményeihez (akár a menstruációs ciklusához is) igazodik. Ilyen lehet a hullám-nyirokmasszázs, a számítógép által vezérelt szívóhatású kezelés görgős masszázzsal kombinálva, a hipoxi tréner, a mélyizomtréning, az ultrahang-kezelés vagy az infraszaunázás. Ne várjunk azonnali hatást: a kezelés kúraszerűen, 8-10 alkalommal ismétlendő.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek