Narancsbőr: a 3 főbűnös

Narancsbőr: a 3 főbűnös

A narancsbőr a nők 80-90 százalékát érinti, még a vékony testalkatúakat is. Nehéz megszabadulni tőle, de kellő kitartással sikerülhet. Sorra vettük a cellulit kialakulásában szerepet játszó legfontosabb tényezőket és azt, hogy mit tehetünk ezek ellen.

Cellulit alatt a csípőn, a fenéken, a combon vagy a felkaron kialakuló göröngyös lerakódásokat értjük. Három súlyossági foka van.

Az első fázisban a narancsbőr csupán a bőr összenyomásával válik láthatóvá. Ilyenkor még elegendő az otthoni kezelés, egy kis odafigyelés.

A második fázisban álló helyzetben látszódik a narancsbőr, fekvő helyzetben azonban kisimul a bőr. Ekkor komolyabb bevetésre van szükség.

A harmadik fázisban fekve is szembetűnő az elváltozás. Ekkorra sajnos lehet, hogy már a kötőszövet is károsodott. Ezért a küzdelem nagy kitartást igényel, a kezelést pedig sokszor célszerű a kötőszövet regenerálásával is kiegészíteni.

1. számú bűnös: a genetika

A cellulit főleg a nőket érinti. Ennek az a legfőbb oka, hogy a bőr felépítése más a férfiaknál és más a nőknél. Míg a kötőszöveti rostok, a kollagén és az elasztin hálózatos szerkezete a férfiaknál trapéz, addig a nőknél téglalap alakú: a gyengébb nemnél ez a háló könnyebben tágul. A női zsírszövet ráadásul közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el. A zsírsejtek a lazább kötőszövetbe ágyazódva nagyobb teret nyerhetnek, könnyebben feldúlhatják a lazább kötőszöveti rostokat.

Az ösztrogén nevű női nemi hormon is hozzájárul a szövetek fellazításához. Ha a máj nem képes megfelelően semlegesíteni és kiüríteni az ösztrogént, akkor megváltozik a bőr alatti rostos kötőszövet állapota: visszatartja a vizet és a sót, valamint fokozza a zsírsejtek lerakódását és tárolja a ki nem ürült salakanyagokat.

Narancsbőr: a 3 főbűnös

Plusz teher, hogy a kötőszöveti gyengeség örökölhető. Ezért fordulhat elő, hogy nemritkán még a vékonyabb nők combja-feneke is narancsbőrös lesz.

Mit tehetünk ellene? Semmit. Olvassunk tovább!

2. számú bűnös: az elégtelen anyagcsere

Ha lassúbb az anyagcsere, akkor akadozik a sejtek tápanyagellátása, és a méreganyagok hosszabb ideig tartózkodnak a szervezetünkben, ami kedvez a göbök kialakulásának.

Mit tehetünk ellene? Változtassunk táplálkozási szokásainkon, és sportoljunk rendszeresen!

Kerüljük a cukrot, a finomított lisztet, a tartósítószerekkel, színezőanyagokkal, aromákkal dúsított termékeket! Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, válasszuk a rostokban gazdag élelmiszereket! Kerüljük a nagy lakomákat, inkább együnk többször keveset! Fogyasszunk naponta legalább két liter folyadékot. Ez lehetőleg víz vagy ízesítetlen tea legyen. Különösen jó hatásúak a zöld teák és más zsírégető teakeverékek.

Ne törekedjünk drasztikus fogyókúrára, hogy aztán vissza is hízzuk a leadott felesleget. A kötőszöveteket rendkívül megviseli a hízás-fogyás váltakozása!

3. számú bűnös: a lassú vér- és nyirokkeringés

Ha nem elég élénk a vér- és a nyirokkeringés, a bőrt tapintáskor hidegnek érezzük. A salakanyagok ilyenkor nem képesek elég gyorsan távozni.

Mit tehetünk ellene? Minden külsődleges, a bőr állapotát javító kezelés segíthet.

Alkalmazhatunk például cellulitellenes krémeket. Ezek a zsírégetést segítő, a vérkeringést élénkítő, az anyagcsere-folyamatokat aktiváló és a bőrt tápláló összetevőket tartalmaznak, például L-karnitint, koffeint, gyógynövényeket és egyéb, szabadalmaztatott hatóanyagokat. Egyik típusuk meleg-, másik fajtájuk hidegérzetet kelt a bőrben: mindkét hatás élénkíti a vérkeringést. A krémeket kúraszerűen kell alkalmazni, de jó, ha tudjuk, hogy önmagukban aligha oldják meg a problémát.

A kézi masszírozó használatával közelebb kerülhetünk az áhított sima bőrhöz. A masszírozó segíthet összetörni a zsírsejteket, fokozza a vér- és a nyirokkeringést, ami által felgyorsulhat a salakanyagok távozása is.

Fordulhatunk masszőrhöz is. A problémás területek (a combok, a fenék, a has) nyirokmasszázsával a nyugalmi helyzetben percenként 3 centiméteres nyirokáramlás a háromszorosára is növelhető. A zsírtörő masszázs hatékonyságát – az erős kezeken kívül – különböző zsírégető krémek, olajak, emulziók segítik. A köpölyöző masszázs a kezelendő területen vákuumot hoz létre. Élénkíti a vérkeringést, meggyorsítja az anyagcserét és fokozza a méregtelenítést. A zsírégető krémek és a fóliás testtekercselés tovább fokozza a hatást. A cellulitkúra hossza egyénenként változó lehet. A munka eredménye már néhány kezelés után is látványos: nem annyira kilókban, mint inkább centikben és a bőr simaságában mérhető.

Számos kozmetikai kezelés közül is választhatunk. A jó tréning a páciens alkatához, körülményeihez (akár a menstruációs ciklusához is) igazodik. Ilyen lehet többek között a hullám-nyirokmasszázs, a számítógép által vezérelt szívóhatású kezelés görgős masszázzsal kombinálva, a hipoxi tréner, a mélyizomtréning, a cellulolipolízis, az elektromos zsírbontás, a rádiófrekvenciás kezelés vagy az ultrahangkezelés. Ne várjunk azonnali hatást: a kezelés kúraszerűen, 8–10 alkalommal ismétlendő.

Járjunk rendszeresen szaunába! A szauna, különösen az infraszauna serkenti a vérkeringést, segíti a zsírbontást, fokozza a salakanyagok távozását. Szaunázás után az alakformáló krémek hatóanyagai is mélyebben tudnak felszívódni.

Cellulit vagy cellulitisz?

A köznyelv gyakran a cellulitisz kifejezést használja a narancsbőrre, de ez tévedés. A cellulitisz ugyanis a laza kötőszövet fájdalmas gyulladását jelenti, ami egy betegség. A narancsbőrt, ami leginkább egy esztétikai probléma, cellulitnak hívjuk.

Kapcsolódó írások