Naphatások

A napfény által kiváltott bőrproblémák, különös tekintettel a fényérzékenység tüneteire.Tudjuk, hogy Nap nélkül nem lenne élet a Földön. Ha süt a nap, jobb a hangulatunk, közérzetünk, örömmel tartózkodunk a szabadban. Mégis sok fórumon elsősorban arról olvashatunk, hallhatunk, milyen problémákat okozhat a napfény. Ahhoz, hogy a leggyakoribb bőrpanaszokról írjunk, érdemes megemlíteni, milyen spektrumú fényt bocsát ki a Nap.

Leghosszabb hullámhosszú - 800 -1800 nm - sugarai az infravörös sugarak, amelyek melegítő hatásúak. A látható fény hullámhossza 400-800 nm. Bőrünk egészsége szempontjából legfontosabbak az ultraviola (UV) sugarak, amelyek a legtöbb bőrproblémát okozzák.

Sokszor írtunk arról, hogy az UV sugarak rövid távon gyulladásos reakciót, napégést, barnulást okoznak, hosszabb távon pedig felelősek a bőr ráncosodásáért, a hámréteg megvastagodásáért, elszarusodási zavarok, pigment rendellenességek - fehér és barna foltok - kialakulásáért, legrosszabb esetben pedig bőrrákot okozhatnak. A fényre adott reakció szempontjából az is fontos, milyen a bőrtípusunk. A hatféle bőrtípus közül legjobban az I. -II. bőrtípusba tartozó világos bőrű, világos hajú, szemű egyének a legveszélyeztetettebbek, de a többiek bőrét is védeni kell az UV fény káros hatásaitól.

Naphatások

Előfordul, hogy valakinek a szervezete nem a szokványos módon reagál a napfényre. Ilyenkor a bőrön nem csak a megszokott tüneteket észlelhetjük, hanem ún. fotoallergiás vagy fototoxikus reakció alakulhat ki.

Toxikus fényreakciók

A toxikus fényreakciók elsősorban az UV-A, tehát a hosszabb hullámhosszú, a bőr mélyebb rétegeibe hatoló sugarak hatására jönnek létre. Mindenkinél kialakul, aki fényérzékenyítő anyaggal kerül kapcsolatba, és utána a megfelelő hullámhosszúságú fény éri a bőrét. Olyan, főleg növényi eredetű anyagok bőrre kerülése kapcsán alakul ki, amely elnyeli az UV fényt. Ilyen növények a citrusfélék, füge, a zöldségek közül a paszternák, egyes gyomnövények. Ha a növény nedvével érintkezünk, és utána napon tartózkodunk, az érintett helyen, általában a karokon, lábakon látunk csíkban jelentkező vörös foltot, kisebb-nagyobb hólyagokat. Az ijesztő tünetek és a viszketés miatt általában bőrgyógyászhoz fordulnak a betegek.

Kis területen lévő hólyagos reakció esetén elegendő lehet a helyi kezelés, nagyobb felületen lévő elváltozások esetén akár általános szteroid terápia is szükséges. Az ijesztő tünetek lezajlása után hosszú ideig fennmaradó barnás elszíneződés marad a helyén, amely napfény hatására még tovább barnul, tehát ilyen esetben a nap kerülése még fokozottabban ajánlott.

Ugyancsak gyulladás és utána barna pigmentáció alakul ki akkor is, ha valaki bergamott tartalmú kölnit használ és utána napozik.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó betegségek