Nagytakarítás, veszélyes tisztítószerek

Nagytakarítás, veszélyes tisztítószerek

Gyakori háztartási baleset a klórgáz mérgezés. A szúrós szagú gáz belélegzése erős köhögő rohamot, nehézlégzést okozhat.

Ezért nem szabad keverni a tisztítószereket

A háztartásokban használt klórtartalmú fertőtlenítő- és tisztítószerek előírás szerint, önmagukban használva nem jelentenek veszélyt. Problémát az okoz, ha a hatásukat azzal szeretné valaki fokozni, hogy egyidejűleg vízkőoldót, vagy más vegyszert is önt a megtisztítandó felületre. Ilyenkor egy vegyi reakció révén klórgáz jön létre, ami belélegezve komoly tüneteket tud okozni.

Köhögés, fulladás

A tünetek súlyossága a belélegzett klórgáz töménységétől és az abban a helyiségben eltöltött időtől is függ, ám már kis koncentrációban is maró érzés jelzi az orrban és a torokban a szúrós szagú gáz belélegzését. Köhögőroham, nehézlégzés, fulladásérzés jelentkezik, ami miatt az érintett személy ösztönösen ablakot nyit, vagy elhagyja azt a helyiséget, ahol a tünetei jelentkeznek.

A légúti tünetek megjelenésének oka, hogy a klórgáz asztmás rohamhoz hasonló hörgőgörcsöt okoz. Ez tulajdonképpen a szervezet védekező reakciója, a hörgők beszűkülésével próbálja megakadályozni, hogy a személy még több irritáló gázt lélegezzen be. Szintén ezt segíti a fokozott váladékképződés, a nyákban próbálja meg semlegesíteni a klórgázt a szervezet, emiatt jelentkezik a jellegzetes habos köhögés.

Nagytakarítás, veszélyes tisztítószerek

Mit tegyen a megelőzés érdekében?

- Ne keverje a különböző háztartási tisztítószereket!

-  Ha nagy töménységű tisztítószert használ – például 20%-os sósav – akkor először nyisson ablakot, majd a folyadékot öntse a felületre, ezt követően azonnal hagyja el a helyiséget! A készítményt hagyja hatni a felületen, legalább egy óra hosszat ne menjen vissza.

- Minden tisztítószert eredeti csomagolásban tároljon! Ne öntsön össze különböző termékeket, és ne tárolja ásványvizes vagy üdítős üvegben a tisztítószert, vagy egyéb egészségre veszélyes folyadékot, például gyomirtószert.

- Vegyszert mindig úgy tároljon, hogy ahhoz gyermek ne férhessen hozzá!

- A maszk a klórgáz mérgezés ellen nem segít! A jelenleg koronavírus elleni védekezésben fontos szerepet játszó egyszer használatos vagy mosható maszkok ebben az esetben nem nyújtanak védelmet.

Mit tegyen klórgáz mérgezés esetén?

Ha a szúrós szagú gázt belélegezve a felsorolt légúti tüneteket tapasztalja, először is hagyja el az adott helyiséget, nyisson ablakot, vagy menjen friss levegőre. Ne kísérletezzen házi praktikákkal - a tejivás sem segít - hívjon mentőt, vagy menjen a sürgősségi ügyeletre, hogy minél hamarabb szakszerű segítséget kapjon!

Dr. Hidvégi Edit
tüdőgyógyász

Toxikus balesetek az otthonában

A toxikus vagy mérgezéses balesetek a fiatalabb és az idősebb korosztály körében fordulnak elő leginkább. A gyerekek nagy része előszeretettel kóstol meg idegen eredetű anyagokat, nem véletlenül van a legtöbb gyógyszeres dobozon és vegyszeres flakonon gyerekzáras kupak. Az idősek feledékenység okán túladagolhatják gyógyszereiket. Ezen háztartási balesetek elkerülésére kiválóan alkalmasak gyógyszeradagolós tárolók. Toxikus mérgezés minden háztartásban előfordulhat. Nagytakarítás közben rosszul szellőző helyiségben túl sok vegyszergőzt lélegezhet be, vagy szembe fröccsenhet a maró hatású tisztítószer.

  • Az ételmérgezés kellő odafigyeléssel megelőzhető. Ételmérgezést nem csak vendéglátóhelyen kaphatunk, a nem megfelelő minőségű alapanyagok használata vagy a nem megfelelő elkészítés is vezethet mérgezéshez. Enyhébb esetekben gyomorrontást kaphat, de egy szalmonellás fertőzés vagy az úgynevezett botulizmus életveszélyes állapotot is előidézhet.
  • Gyógyszermérgezés esetén orvosi beavatkozás szükséges. Hatóanyag intolerancia vagy túladagolás következtében beszélhetünk gyógyszermérgezésről, a legtöbb esetben orvosi beavatkozás szükséges. Gyógyszermérgezés esetén azonnal hívjunk mentőt, hogy gyomormosással vagy megfelelő gyógyszer adagolásával segíteni tudjanak a szakemberek.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek