Nagyszülők a családban

Nagyszülők a családban

Ha a természet nem szól közbe, minden emberből előbb utóbb nagyszülő lesz. A nagyszülői szerep eltér a szülői szereptől. Nemcsak a felelősség más, hanem a feladatok is. Nagyszülők jelenléte nagyon sok örömöt jelenthet, illetve a kapcsolat minőségétől függően, bánatot is. Sokan nem is tudnak, vagy nem akarnak aktív részesei lenni a családnak.

Azon szerencsés emberek közé tartozunk, akiknek mindkét ágon élnek a szülei, így Kisfiunknak 4 nagyszülője van. Sőt, még egy Dédivel is büszkélkedhetünk. Ennek ellenére egyik nagyszülő sem tölti be a klasszikus nagyszülői szerepet, mint amit az én gyermekkoromban Nagyszüleim betöltöttek.

Túl azon, hogy mi szülők is fontosnak tartjuk a jó unoka-nagyszülő kapcsolatot, pszichológusok is kiemelik ennek fontosságát. Olyan dolgokat tanulhatnak a gyermekek, melyeket a szülőktől nem - vagy azért mert már nem tudnak róla, vagy azért, mert a szülőnek nincs rá ideje -, szókincsük, kifejező képességük  jelentősen bővül, kapcsolatuk felszabadultabb lehet, hiszen a nagyszülőnek más a felelőssége, ezért engedékenyebb lehet. Nem könyvből mesélnek, hanem az emlékeiket mondják el, amelyek sokszor hihetetlenek, kalandosak, meseszerűek.

Változó világ

Gyermekkoromban nagymamámék a szomszédban laktak. Ha átmentem hozzájuk, olyan volt, mint ha hazamentem volna. Természetes volt, hogy Nagymamám minden nap úgy főzött, hogy ránk is gondolt. Nem kellett bébiszittert fogadni, mert vigyáztak ránk, ha betegek voltunk. Édesanyámnak nem kellett a munkából kimaradnia, mert volt, aki ápoljon minket. Amikor Budapestre költöztünk, természetes volt, hogy minden ünnepkor, minden szünetben hazamentünk nagyszüleimhez. Ők tartották össze a családot, karácsonykor minden gyermekük saját családjával ott töltötte a szentestét. Felejthetetlen emlékek ezek.

Nagyszülők a családban

Mára azonban változtak a szerepek, az értékrendek. Sajnálom, hogy nem tudom megadni Kisfiamnak azt, amit én megkaptam, és amiből a mai napig érzelmileg töltekezni tudok.

Nagyszülők ma

Vannak olyan családok, ahol a szülők már elvesztették szüleiket. Ezzel a helyzettel nem tudunk mit kezdeni, ez nem rajtunk múlik. Van, amikor még élnek a nagyszülők, de aktívak, dolgozni járnak, így sem idejük, sem energiájuk nem marad az unokákra. A mai gazdasági helyzetben sokszor a nyugdíjasok is keresik a munkát a jobb megélhetés reményében.

Van, amikor a nagyszülő nem dolgozik, de egészségi állapota nem teszi lehetővé az aktív szerepet a családban. Azonban ebből is lehet erényt kovácsolni, megfordítani a helyzetet, és megtanítani gyermekeinknek, hogy bizony van olyan, hogy nekünk kell az Ő segítségükre lennünk, nekünk kell gondozni Őket, és gondoskodni Róluk. Bár a szülő - főleg fiatalon - mindig arra törekszik, hogy ő adjon gyermekének idősebb korában is, de az élet ezt felülírhatja, és a mi felelősségünk, hogy gyermekünk megtanulja, mi a kötelessége ilyenkor. Szomorú lennék, ha ezt törvénybe kellene foglalni.

Természetesen az unoka-nagyszülő kapcsolata, az, hogy mennyire szeretnének részt venni a család életében, hétköznapjaiban, attól is függ, hogy milyen a szülőkkel való kapcsolatuk. Ha nem jó, akkor nem is várhatunk jó kapcsolatot az unokával sem. A probléma általában az eltérő nevelési elvekből adódnak, amit nem tudnak megfelelően kezelni, illetve sokszor a nagyszülők olyan dolgokat szeretnének megvalósítani, amiről azt gondolják, hogy helyes, de tudják, hogy ellenkezik a szülők elveivel. Ez főleg akkor éleződik ki, ha több nemzedék él együtt. A külön élő nagyszülők jobban tudnak alkalmazkodni ehhez a helyzethez.

Ünnepekre készülve

Természetesen ne csak ünnepek alkalmával gondoljunk nagyszüleinkre, akár élnek, akár nem. Azonban karácsony vagy húsvét közeledtével szánjunk egy kicsivel több időt rájuk.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek