Nagy Orsolya: Szeretnünk kell magunkat!

Nagy Orsolya: Szeretnünk kell magunkat!

A jó divattervező szinte a vesénkbe lát. Amikor egy szál semmiben próbálgatunk a showroomjában, nemcsak az alakunkat méri fel, hanem azt is, hogy mit nem szeretünk magunkon, és hogy milyen bánatot szeretnénk orvosolni egy új ruhával. A hozzáértő dizájner pillanatok alatt átlátja a helyzetet, és felvázolja, milyen darabra van szükségünk ahhoz, hogy csinosnak, magabiztosnak érezzük benne magunkat, és lebeszél arról, hogy hirtelen felindulásból egy csomó felesleges ruhát is megrendeljük.

Mit visel egy divattervező? Hát persze hogy feketét! Nagy Orsi egyszerű, de csinos farmer–póló–balerinacipő összeállításban jön elém a kapuhoz, és bevezet a műtermébe. Ott aztán már tobzódnak a színek! Ragyogó pinkek és sugárzó türkizek! Megakad a szemem egy fenséges, smaragdzöld kabáton…

Látom, a Sissy-kabátot nézed… Én így neveztem el ezt az alkalmi, piézett hátú, antik kapoccsal záródó, hátul uszályos kabátot. Gyakran a hasonlóan feltűnő darabok miatt térnek be hozzám az emberek, ezeket próbálják fel, ezekre fognak emlékezni. De aztán tudod, mit vásárolnak meg? A kis feketét. Hiába, ma már a szépségnél és az eleganciánál is fontosabb a kényelem, és a fekete erre tökéletesen alkalmas. Praktikus, slankít, mindenkinek jól áll, és remekül fel lehet dobni különféle kiegészítőkkel.

Hogyan kezdődik a munkafolyamat?

Telefonos egyeztetés után itt várom a megrendelőket. Amikor eljönnek, körülnéznek és mesélnek az alkalomról, amelyen a ruhát szeretnék viselni, és az igényeikről. Beszélgetünk színekről, anyagokról, próbálgatunk, csevegünk. A maga módján mindenki nagyon helyes és csinos, mégis, szinte mindenkiről kiderül, hogy egyik testrészét nagynak, míg a másikat kicsinek tartja, vagy fordítva.

Nagy Orsolya: Szeretnünk kell magunkat!

Közvetlenül tapasztalom ezt az abszolút huszonegyedik századi problémát: az önképtorzulást. Borzasztóan elégedetlenek vagyunk önmagunkkal. Pedig a szépség belülről fakad, de csak akkor tud megmutatkozni, ha elfogadjuk és szeretjük saját magunkat. Én arra törekszem, hogy mindenkinek megmutassam: szép vagy!

Magaddal is végigjártad ezt az utat?

Folyamatosan járom.

Milyenek a menyasszonyok?

Mi, nők többnyire hatéves korunk óta ábrándozunk a menyasszonyi ruhánkról, és azt szeretnénk, hogy az minden vágyunkat megtestesítse, de ez szinte lehetetlen. Ráadásul az esküvői előkészületek közepette sokszor előfordul, hogy a menyasszonyok nagyon feszülten érkeznek a ruhapróbára. Nem csoda, hogy olykor éppen itt törik el a mécses. Ilyenkor megkínálom őket egy finom teával, és igyekszem megnyugtatni őket. Próbálom óvatosan rávezetni őket arra, hogy ez az esemény nem csak a külsőségekről szól, és hogy a számukra legfontosabb napon talán egy egyszerűbb ruhában lesznek a legtökéletesebbek.

Szinte úgy működsz, mint egy pszichológus.

Ez is a munkám része. A ruhatervezés, a méretre készítés nagyon intim dolog, amelyhez figyelembe kell venni a megrendelő személyiségét és hangulatát. Az új ruha utáni vágyakozás egyébként sokszor valamilyen magánéleti változásra utal.

És neked fontos tudni, hogy mi az?

Ha az illető szeretné azt megosztani velem, akkor szívesen meghallgatom. Jó, ha ismerem a háttérben zajló történetet, mert nem mindig a külsődleges változás lesz a megoldás.

Igaz, hogy a szépségért szenvedni kell?

Bizonyos esetekben igen. Egy rafinált alkalmi ruha nem szólhat csak a kényelemről. Vegyük például a fűzőt: sohasem számított kényelmes viseletnek. Elárulom, ma sem az. De ma már léteznek olyan ügyes megoldások, amelyek kevésbé kínzóak, a ruhatervezők mégis képesek karcsú derekat, gyönyörű dekoltázst, gömbölyű csípőt „varázsolni” a segítségükkel. De az is nagyon fontos, hogy ne rugaszkodjunk el túlzottan a valóságtól! A szélsőséges dolgok sohasem kifizetődőek. Ki kell hangsúlyozni, ami szép, és el kell rejteni azt, ami kevésbé az. Minden az arányokon múlik.

Mit tudnak a francia nők?

Ha idehívnék tíz francia nőt, adnék nekik egy ugyanolyan fekete ruhát és egyetlen napot, hogy építsenek fel egy egész szettet a kiegészítőkkel együtt, biztos, hogy a végén rá sem ismernék a fekete ruhákra, annyira különbözne a végeredmény!

Úgy érzem, hogy itthon inkább hasonlítani akarunk egymásra, nem pedig különbözni. Pedig jó lenne, ha mindenki az egyéniségének megfelelően öltözködne. A minőségnek, a letisztult szabásvonalaknak, a finom részletmegoldásoknak, a stílusnak sokkal nagyobb a jelentősége, mint a trendek követésének. Sokat kell még tanulnunk ezen a téren (is).

Természetesen én azon dolgozom, hogy ezen az úton haladjunk. Az egyik legfontosabb célom, hogy megmutassam a nőknek, hogyan lehetnek nagybetűs Nők: szépek, nőiesek, stílusosak és ezáltal magabiztosak. Ehhez persze nem csupán egy gyönyörű ruhára van szükség: belülről kell sugározni!

Nagy Orisval még sokáig beszélgetünk divatról, stílusról, ízlésről és hasonlókról. Végül nem bírom megállni, és felpróbálom a Sissy-kabátot: csodálatos. El is határozom, hogy egyszer majd beszerzek egy NOS-ruhát. Talán egy kis feketét.

Névjegy

Nagy Orsolya
divattervező és stílustanácsadó
NOS Collection
www.noscollection.com

+36 20 33 22 440

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek