Nadrágszíj a gyomor körül

Nadrágszíj a gyomor körül

Az elhízás a világ legnehezebben kezelhető, legelterjedtebb, legnagyobb költséggel járó és legreménytelenebbül gyógyítható krónikus betegsége. A kórosan elhízott emberek rendkívül nehezen - vagy sehogyan sem - tudnak lefogyni. Számukra jelenthet megváltást egy kicsi eszköz: a gyomorgyűrű.

A mai adatok alapján Magyarországon a lakosság 60 százaléka elhízott, közülük 2 százalék súlyosan elhízott, azaz 40 feletti BMI-vel rendelkezik. A kövérség problematikája sokrétű. Egy 200 kilós ember például már nem tud felszállni a vonatra, nem ülhet be egy mozielőadásra, és soha nem jár uszodába.

Sokrétű probléma

Az elhízással olyan komoly társbetegségek is járnak, mint a magas vérnyomás, a keringési rendellenességek, a cukorbetegség, légzési és mozgásszervi panaszok, alvásproblémák, epebántalmak vagy daganatos megbetegedések. A nagyon kövér embereket vizsgálni és betegségeiket gyógyítani is nehéz: az ultrahang nem jut át a vastag zsírrétegen, a CT csak 130 kilóig terhelhető, de egy átlagos műtőasztal sem bír el 180 kilónál többet!

Arról nem is beszélve, milyen kicsi a kórosan elhízott emberek önbecsülése, és hogy közülük hányan esnek depresszióba.

- Igazolt tény, hogy egy 40 feletti BMI-vel rendelkező ember a leggondosabban megtervezett fogyókúrával sem képes 10-15 kilónál többet leadni - mondja dr. Bende János sebész, gasztroenterológus, klinikai onkológus, a Péterfy Sándor Utcai Kórház általános sebészeti osztályának osztályvezető főorvosa. - Léteznek olyan műtétek is, amelyek során csonkolják a gyomrot, vagy rövidre szabják a beleket, ezáltal csökkentve a felszívó felületet. Csakhogy ezek a változások többé nem visszafordíthatók, akkor sem, ha az illető már elérte az ideális testsúlyt. Ráadásul gyermekvállalás előtt álló nőknek sem javasolt az ilyen típusú beavatkozás. A gyomorszűkítő műtétek közül a gyomorgyűrű beültetése a leghatékonyabb, hiszen épen marad a gyomor-bél traktus struktúrája.

Maxiból mini

Gyomorgyűrű-beültetést olyan betegen lehet végezni, aki 18 és 60 év közötti, 40-nél magasabb a testtömegindexe, kóros túlsúlya már legalább 5 éve fennáll, és előzőleg többször is próbálkozott fogyókúrával, de sikertelenül.

A műtét minimálinvazív (azaz csak kis sérüléssel járó) eljárás. Laporoszkópos technikával végzik, vagyis egy kis nyíláson bevezetett pici kamera segíti a sebész munkáját. Az operáló orvos egy szúrt lyukon vezeti be a kicsi, állítható átmérőjű szilikongyűrűt, amely aztán nadrágszíjhoz hasonlóan veszi körbe a gyomor felső részét. - A gyűrűvel két részre osztjuk a gyomrot - magyarázza dr. Bende János, - egy kisebb, mindössze 25-30 milliliter térfogatú felső részre és egy nagyobb alsó részre. A felső "minigyomorba" egyszerre csak kevés étel fér, így lehetetlen hirtelen sokat enni. A táplálék lassan szivárog át az alsó részbe, és a beteg már pár falat után telítettnek érzi magát. Egy szelet hús elfogyasztása mintegy félórát vesz igénybe, a habzsolás egyszerűen nem lehetséges többé! Ha csak annyit sikerül elérnünk, hogy a betegek lassabban esznek, már az is óriási eredmény. (A kórosan kövér emberek 99 százaléka gyorsan eszik!)

Azt szoktam mondani, hogy nem a gyűrűtől fogynak a páciensek, hanem a gyűrű segítségével. A módszer teljesen átformálja a táplálkozáshoz való hozzáállást, a betegek megváltoztatják étkezési szokásaikat. Le kell mondaniuk többek között az alkohol, az édességek és a szénsavas üdítők fogyasztásáról. (Az a tapasztalatom, hogy az elhízott emberek 60 százaléka kólafüggő!) Persze ha valaki naponta elfogyaszt ötven gombóc fagylaltot - van ilyen páciensünk! -, azzal nem tudunk mit kezdeni, az a gyűrű ellenére is hízni fog.

Ám aki betartja a szabályokat, egy év alatt akár 30-50 kilótól is megszabadulhat a gyűrű segítségével.

Húzd meg, ereszd meg!

A gyűrűhöz tartozik egy kis víztartály is, amelyet általában a szegycsont alatti területre ültetnek be, mélyen a bőr alá, úgy, hogy egy vékony vezetékkel kapcsolódjon a gyűrűhöz. A "nadrágszíjat" az orvos fájdalommentesen tudja szűkíteni vagy tágítani úgy, hogy a tartályba egy vékony tű segítségével steril folyadékot fecskendez be vagy szív ki. A betegeknek néhány havonta vissza kell járniuk kontrollra, ilyenkor a gyűrűn is lehet állítani, ha szükséges. Az eszköz az ideális testsúly elérése után 3-4 évvel kivehető, de felengedett állapotban akár a páciens élete végéig is bent maradhat a szervezetben.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek