Műtéte lesz? Így készüljön fel rá!

Műtéte lesz? Így készüljön fel rá!

A műtét komoly dolog, és hajlamosak vagyunk izgulni miatta, de talán ha a tennivalókra koncentrálunk, ahelyett, hogy az ismeretlen jövő képeivel riogatnánk magunkat, akkor könnyebben telne az idő is. Íme néhány dolog, amit érdemes megtenni műtét előtt (és után).

Menjen el fogorvoshoz!

Körülbelül egy hónappal a műtét előtt érdemes megnézatni a fogait, hogy jó állapotban vannak-e. Ez azért fontos, mert – bár nem gyakran fordul elő – de az altatás okozhat károsodást, ha a fogaink nincsenek jó állapotban. Egy gyengébb korona vagy fog könnyen elengedhet, lepattanhat. És ez sokszor súlyos komplikációkat okozhat.

Ellenőrizze gyógyszereit!

Sok ember szed például aszpirint, hogy megelőzze a vérrögök kialakulását, de ez az esetleges műtéti vérzést viszont felerősíti. Általában egy héttel a műtét előtt szokták abbahagyni ezeknek a szedését, de van akinél olyan nagy az agyvérzés kockázata, hogy nem hagyhatja abba a műtét idejére se. A legokosabb, ha előre egyeztet orvosával, hogy mely gyógyszerek azok, amiknek szedését abba kell hagyni a műtét időszakára.

Műtéte lesz? Így készüljön fel rá!

Aludjon a hátán!

A műtét után nagy valószínűséggel háton kell majd aludnia, hogy ne irritálja a műtéti helyét. Azonban a legtöbbünk az oldalán szeret aludni, így nehézséget okozhat a műtét után hozzászokni a hátonalváshoz. Éppen ezért nem árt már elkezdeni hozzászokni egy hónappal a műtét előtt ehhez a pozícióhoz, hiszen a lábadozást nagyban meggyorsítja, ha jól tudunk aludni.

Egyen sok fehérjét!

A fehérje segíti a seb gyógyulást, így a műtét előtt és után érdemes egy jó ideig olyan ételeket enni, amikben sok fehérje található: ilyen például a tojás, a hús, a hal. Van, akiknek kifejezetten ajánlják, hogy a műtét előtti időszakban proteinshake-et igyon.

Hagyja abba a dohányzást!

Ha csak egy nappal is előtte, de álljon le a füstöléssel. A dohányzás miatt a tüdő több váladékot termel, ez okozza a dohányzókra jellemző köhögést. A műtét után, azonban fájdalmas lesz a köhögés, és ha elmarad, akkor a váladék elfertőződhet, és akár tüdőgyulladást is kaphat.

Lélegezzen nagyokat vagy énekeljen!

Hogy elkerülje a mellkasi fertőzéseket, érdemes légzőgyakorlatokat végezni a műtét előtt és után két hétig. Ehhez csak annyi kell, hogy minden órában vegyen három mély lélegzetet egymás után, fújja ki, és köhögjön egyet. De ha ezt nehéz észben tartania, akkor énekeljen. A zene amúgy is nyugtató hatással van a szervezetre.

Legyen tiszta!

Már hetekkel a műtét előtt tartsa magát távol az influenzás vagy már fertőző betegségben szenvedő emberektől. A kórházba vonulás előtt alaposan mossa meg magát, vágja rövidre a körmeit, és vigyen magával valamilyen alkohol bázisú kézgélt, hogy meg tudja mosni akkor is a kezét, ha nem tud kimnni a mosdóba.

Mozogjon!

A műtét után nem fog tudni mozogni, és azt az izmai bánják, így ha előtte tud, akkor kicsit erősítsen rájuk. Már egy harmincperces séta is csodákat tesz.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek