Hirdetés
Mutasd az ujjad, megmondom, hűtlen vagy-e!

Mutasd az ujjad, megmondom, hűtlen vagy-e!

Mindenki tudja, hogy a férfiak és nők lehetnek hűségesek és hűtlenek. Azt már kevesebben, hogy a partnerek habzsolására való hajlam a mutatóujj hosszából is kiolvasható - legalábbis brit tudósok szerint. Míg a legtöbb fajnál a két véglet létezik – tehát vagy állandó párjuk van, vagy kizárólag csapongó természetűek – addig az emberek mindkét párkeresési stratégiát alkalmazzák.

A „középutasságot” korábbi tanulmányok is alátámasztották. Az Oxfordi Egyetem és a Northumbria Egyetem közös kutatásában most azt állapították meg, hogy egyes emberek mindig hajlamosabbak a hűséget, vagy hűtlenséget előnyben részesíteni.

A kutatók a tanulmány készítése során észak-amerikaiak és britek által kitöltött kérdőíveket elemeztek, melyek a résztvevők „kötelezettségmentes szexszel” kapcsolatos nézeteit vizsgálták. A szakértők azt találták, hogy bizonyos emberek a csalfaságot pártolták, míg mások a lojalitást preferálták.

Mutasd az ujjad, megmondom, hűtlen vagy-e!

A tanulmány alanyai közül 1314 brit férfi és nő jobb kezéről fotót is készítettek, majd a képek alapján lemérték a mutatóujj és a gyűrűsujj hosszát.

Kiderült, hogy ha a gyűrűsujjhoz viszonyítva a mutatóujj rövidebb, akkor az illető az anyaméhben magasabb tesztoszteronszintnek volt kitéve. A férfihormon magasabb szintje a fejlődés során befolyásolja az ujjak hosszát és az arc szerkezetét, valamint a későbbiekben csalfábbá teszi az embert - állítják a kutatók.

Az egyik csoportnak sokkal hosszabb volt a gyűrűsujja, mint a mutatóujja. Ez arra engedett következtetni, hogy ők képviselték a hűtlenebbeket. A másik csoportnál az ujjak hossza közel azonos volt, ők sokkal jobban preferálták a stabil kapcsolatokat. A megfigyelés ugyanolyan mértékben vonatkozott a férfiakra, mint a nőkre, tehát a nemek között nem voltak különbségek.

Azért komoly következtetéseket ne vonjunk le!

Robin Dunbar professzor (Oxfordi Egyetem) szerint a különbségek csak hajszálnyi nagyságúak és kizárólag nagyobb csoport vizsgálata esetén lehet észrevenni őket.

„Az emberi viselkedést, így a szexuális szokásokat is, számos tényező – például környezet, élettapasztalat – befolyásolja. Ami az anyaméhben történik, csupán egy apró szelete ezeknek a faktoroknak” – hangsúlyozta a The Telegraphnak adott nyilatkozatában a kutató. Az eredményeket a Biology Letters című folyóiratban közölték.

Még több cikk szex és párkapcsolat témában

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend