Munka vagy családtag gondozása?

Munka vagy családtag gondozása?

Még mindig magyarok százezrei gondoznak rokonokat és betegeket, miközben egyre nagyobb a hiány a munkaerőpiacon. A nők foglalkoztatásában lehet a megoldás.

A magyar foglalkoztatottsági ráta elérte azt a pontot, ahonnan már nem nagyon tud tovább emelkedni. Az elemzők szerint az egyik terület, ahol még kihasználatlan kapacitások rejlenek, a nők munkavállalásában rejlik.

Az Eurostat közzétette a 2018-ra vonatkozó, legfrissebb gondozási statisztikákat, ezeket megnézve az látszik, hogy jelentősen nagyobb azon nők aránya, akikre gyermekgondozási, vagy a családdal élő beteg rokonok gondozásával kapcsolatos feladatok hárulnak.

Munka vagy családtag gondozása?

Az látszik, hogy több mint 6 millió magyar gondoskodik valakiről valamilyen formában - a minden típust magába foglaló statisztikában is többségben vannak a nők, igaz arányuk sokkal inkább kiegyenlített. Ha viszont már azt vesszük, hogy az egy háztartásban élő  rokonokat és gyermekeket ki látja el, a nők aránya csaknem másfélszer akkorára ugrik, ha pedig a sérült/beteg hozzátartozók gondozásáról van szó, szintén többségben vannak a nők.

Felmerül viszont a kérdés, hogy ha nem ők, akkor ki fogja ápolni a családtagokat?

A teljes cikket az mfor.hu oldalán olvashatja.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek