Mozgásszervi bajaira ne a tablettát válassza

Mozgásszervi bajaira ne a tablettát válassza

A magyarok zöme marékszámra eszi a gyógyszereket, ez pedig jelentősen megterheli a szervezetet. Természetesen vannak olyan betegségek, ahol a tabletták életmentőek, de léteznek olyan panaszok is – mint például a mozgásszervi, ízületek fájdalmak – amelyeknél választhatnánk kímélőbb megoldásokat is. Egy májusi kutatás rámutatott, hogy a magyar felnőttek 76%-a él együtt valamilyen mozgásszervi fájdalommal, amelyet túlnyomórészt pirulákkal igyekeznek enyhíteni.

Rengeteg gyógyszert szedünk

A magyarok sok gyógyszert fogyasztanak – 2013-ban a teljes hazai gyógyszerkiadás 643 milliárd forintot tett ki.  Minél idősebb valaki, annál több tablettát fogyaszt, hiszen az évek előrehaladtával egyre több krónikus betegség jelenik meg: magas vérnyomás, koleszterinproblémák, egyéb szív- és érrendszeri betegségek, mozgásszervi és ízületi problémák. A rengeteg pirula nemcsak a pénztárcánkat, hanem a szervezetünket is megterheli! Dr. Füri Judit, reumatológus szakorvos elmondta: „Egy 65 éves, átlagos férfi vagy nő jelenleg naponta 8-10 készítményt vesz be különböző egészségügyi problémái kezelésére. Ezt a mennyiséget csökkenteni kellene, a lehetséges káros kölcsönhatások kiküszöbölése végett, illetve a szervezet tehermentesítése céljából. Vannak olyan egészségügyi panaszok, amelyek sok embert érintenek, ráadásul feleslegesen sok fájdalomcsillapítót szedünk rá. Tipikusan ilyen például a mozgásszervi fájdalomcsillapítás.”

Öt emberből négynél fájdalommal jár a mozgás!

A mozgásszervi problémákról kevesen tudják, hogy milyen elterjedt hazánkban: a felnőtt magyar lakosság két harmada érintett, ez az arány az 50 év felettiek körében még magasabb, 80%-os. Ennek hátterében többnyire az évekig cipelt túlsúly és a mozgásszegény életmód áll, ami például jelentősen károsítja az ízületeket. Ráadásul minden ötödik magyar hetente többször szed fájdalomcsillapító gyógyszert mozgásszervi fájdalmakra, míg az 50 év felettiek közül 23% teszi ugyanezt.

Mozgásszervi bajaira ne a tablettát válassza

A hát-, derék, láb és ízületi fájdalmakra a megkérdezettek közel fele (45%) inkább tablettát használ, és ez a szám még magasabb az idősek körében (48%), holott más, előnyösebb megoldások is léteznek a szakemberek szerint. Bíztató, hogy a megkérdezettek 53%-a már próbált valamilyen külsőleg alkalmazandó készítményt is!  „Sajnos sokan még mindig csak a szájon át bevehető fájdalomcsillapítókban hisznek, pedig léteznek helyileg használatos, több órán át ható krémek, gélek, tapaszok, amelyekkel kiváltható az állandó tablettaszedés. Ez különösen ajánlott az egyébként is sok gyógyszert szedő idősebbeknek, mivel így nem terhelnék tovább a szervezetüket!” -  tette hozzá Dr. Füri Judit.

A szájon át szedhető fájdalomcsillapítókban hiszünk!

A szakemberek szerint a tablettafogyasztást azért részesítjük előnyben, mert nem vagyunk tisztában a helyi fájdalomcsillapítási lehetőségekkel. Az emberek két harmada (67%) még mindig úgy véli, hogy a klasszikus gyógyszerek hatékonyabban csillapítják a mozgásszervi fájdalmakat is, mint a helyileg használt egyéb formátumú készítmények. Az idősek körében még magasabb azok száma (72%), akik így gondolkodnak. Ehhez társul, hogy nem bízunk a különböző kenhető krémek, gélek hosszabb távú hatásában, hiszen a megkérdezettek  72%-a szerint ezek a szerek csak pár óráig hatnak. Dr. Füri Judit hozzátette: „Sajnos rengeteg fájdalomcsillapítót szedünk, 50 év felett pedig még többet! Érdemes körülnézni a patikában, hiszen már léteznek olyan külsőleg alkalmazható készítmények, amelyek hatása akár 12 órán keresztül garantált. Ezek alkalmazásával valóban elkerülhető, hogy állandóan a fájdalomcsillapító pirulákat szedjük.”

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek