Mostantól ezt tehetik meg a szülésznők

Mostantól ezt tehetik meg a szülésznők

A terhesgondozáshoz már nem kell orvosi jelenlét, azt már egyedül is végezheti a szülésznő. Egy jogszabály-változtatás miatt ugyanis az alacsony kockázatú várandósság esetén erre lehetőség lesz. Feltétel a főiskolai és egyetemi diploma, valamint a kórházi szülésznői munkavégzés. Azt, hogy egy terhesség mennyire számít alacsony vagy magas rizikójúnak, a szülész-nőgyógyász szakorvos dönti el.

2014.07.03

Csetneki Julianna, a Magyar Ápolási Egyesület Szülésznői Szekciójának elnöke elmondta: ezeket a feladatokat a szülésznők eddig is végezték, de nem írhatták be a kismamák terhesgondozási kiskönyvébe; mostantól azonban ez már nem így lesz.

Mostantól ezt tehetik meg a szülésznők

A szülésznők önállóan végezhetik például a magzati szívműködés vizsgálatát, a tapintásos vizsgálatokat, valamint a vizelet-, vérnyomás- és vércukorvizsgálatokat. Emellett az ő dolguk lesz a problémamentesnek gondolt terhességeknél felismerni, ha mégis veszélyeztetettségről vagy szövődményről van szó.

A védőnők is hangsúlyosabb szerepet kapnak, ők koordinálják a kismama gondozását, közben tájékozódnak a szociális körülményeiről is, felkészítik az anyákat a kisbaba érkezésére, segítséget nyújtanak az anyatejes tápláláshoz. A gyermek megszületése után a védőnő adja ki az igazolást arról, hogy az anya részt vett a várandósgondozásban, ami a szociális ellátás igénybevételéhez szükséges.

Változás, hogy az eddigi kötelező vizsgálatok köréből kikerül az úgynevezett AFP- vizsgálat, amelynek célja a nyitott gerinc és Down-kór szűrésé, és amelynek hatékonyságát szakmai körökben sokan megkérdőjelezték.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek