Most akkor örüljünk vagy sírjunk? A változókor

Most akkor örüljünk vagy sírjunk? A változókor

Mi történik velünk nőkkel, amikor kezdünk veszíteni a nőiességért felelős hormonjaink szintjéből? Kinek higgyünk: annak aki azt mondja, hogy „halleluja, vége a havi macerasorozatnak” vagy annak, aki a nőgyógyászához szaladgál, hogy különféle szerekkel visszaszerezze a megfelelő hormonszintjét s vele a nőiességét? Egyáltalán, hogyan marad egy nő minden korban nő – a hormonjai nélkül?

A változást késleltetni lehet, de megállítani nem és talán nem is szabad – mondja dr. Rucz Árpád nőgyógyász a Róbert Kórház osztályvezető főorvosa. A női életciklushoz tartozik, hogy 42-45 év fölött a petefészkek működése  lassan alábbhagy, felborul a szabályos ciklus. Mind az ösztrogén, mind a progeszteronszint csökken, de döntően az ösztrogén hiánya miatt elmarad a peteérés, így nincs tüszőrepedés, vagyis a termékenység gyakorlatilag szép lassan megszűnik.

Terhességi vagy hormonteszt?

Ez a folyamat azonban sem a női szervezetben, sem a női lélekben nem zajlik ilyen „idillikus csendben”. Adél reggelente egyre idegesebben járt-kelt a konyhában abban a két hétben, amikor már naptár nélkül is egyértelmű volt, hogy rég túl kellene lennie az aktuális menstruáción, de még a hasa sem jelzett a szokásos kis tompa görcsökkel - kicsit sem fájt. Ellentétben a derekával, amitől viszont egyáltalán nem tudott hajolni, sem ülni, sem hirtelen elfordulni… és egyik  oldalán sem tudott kényelmesen feküdni.

- Merev derékkal, futólépésben közelítettem meg a nőgyógyászom rendelőjét - meséli, miközben hátrafogja frissen melírozott haját (a fodrász trükköt az ősz hajszálak eltűntetésére ajánlotta a női baráti kör). - Titokban meg voltam győződve arról, hogy nemsokára ki kell tolnunk  a kamaszgyerekem szobájának falait, hogy beférjen egy babaágy - húzza fanyar mosolyra az ajkát – de gyorsan kiderült, hogy szép lett volna a gondolattal kacérkodni, ennek azonban épp az ellenkezője igaz. S ha nagyon őszinte akarok lenni, rosszul esett, hogy nem terhességi vérvételre kell mennem, hanem a hormonszintemet vizsgálják – mondja, lányos zavarában, miközben nem találja a jobb zsebet a már sok mindent látott pulóverén. - Nem is tudom hogyan tudott elviselni a családom abban az évben – neveti el magát végül – egy idő után érzékenyebben érintettek a jó és rossz hírek, néha magam is úgy éreztem, rólam nevezték el házisárkánynak a nőket, gyorsan felfortyantam és a türelmetlenségemmel hamar feszültséget teremtettem. De az unokaöcsém esküvőjén jobban sírtam, mint az örömanya.

Most akkor örüljünk vagy sírjunk? A változókor

Adélt egyáltalán nem vigasztalta, hogy rajta kívül még sok ezer nő szenved ugyanekkor a hirtelen megjelenő hőhullámoktól, de nagyon bántotta, hogy a tükörben hónapról - hónapra erősebb jeleit vette észre az arcán a változásnak. Ismét elrohant a nőgyógyászhoz, kapott gyógyszert, ami a hőhullámra remek volt, a szemei sarkán azonban a huncut nevetőráncnak mondott szakalábak lényegesen valóságosabb szarkalábakat mutattak a huncutságnál.

Vérzészavar, hőhullám, fáradtság

Igen, a változás, vagy klimax első tünete lehet vérzészavar – mondja Rucz doktor, illetve a menstruáció elmaradása után jelentkezhetnek hőhullámok, éjszakai verejtékezés, álmatlanság, krónikus fáradtság érzés. Megjelenhet az ilyenkor jellemző, úgynevezett centrális típusú elhízás, amikor egyszer csak „nem jön fel a szoknyán a zipzár”, illetve a kar megerősödése. Teljesen természetes, hogy ezektől a jelenségektől, „a pohár víztől is hízom” élménytől egy nő feszült - erősít rá Adél szavaira a főorvos – mindenkivel összeveszik, ha erősek a tünetek. Egy éjszakai rossz alvás, amely a teljesítőképesség rovására megy, a szenvedő alanynak és a környezetének is teher lehet.

Ez az életszakasz általában egy olyan periódus, amely teljesen egyénre, ha tetszik genetikai öröklésre szabott. Van akinek pár hónap alatt lezajlik, van akinek akár 8-10 évig is eltart és van olyan is, akinél semmilyen tünet nem jelentkezik. Talán abból a szempontból a nők ezen csoportja szerencsésebb, hogy azon kívül, hogy elmarad a menzesze, nem szenved más jelenségektől a szervezet, így mentálisan is kevésbé viseli meg. Ezért lehetséges, hogy a nők egy csoportja, ezt az egyébként negatívnak tűnő változást mégis pozitívan éli meg.
Hirtelen jött testi változások

Azonban vannak más – jól látható és külső szemmel kevésbé feltűnő - tünetei is az ösztrogénszint jelentős csökkenésének. Az arcon valóban egyre erősödnek a szarkalábak majd a ráncok – sorolja Rucz doktor -, a női testben belül pedig elvékonyodik, sorvad a hüvelynyálkahártya, így sérülékennyé válik. A kialakuló hüvelyszárazság pedig nem kedvez a párkapcsolat során az együttléteknek. Ezek a testi - lelki tünetek ma már egyébként különböző készítményekkel kivédhetőek – teszi hozzá a főorvos – természetes, hormonhatású, vagy biztonságos hormontartalmú készítményekkel, amikor kívülről igyekszünk ösztrogénhoz juttatni a szervezetet.
A petefészkek azonban minden változás ellenére továbbra is termelnek valamennyi hormont, ezért a kutatások fókuszában az áll, milyen hatással van a plusz ösztrogén bevitele a női szervezetre. A legfrissebb vizsgálatok azt mutatják, hogy ezzel csökken az osteoporozis (csontritkulás), az infarktus, az agyvérzés veszélye és az emlőrák kialakulásnak sem nagyobb az esélye, mint akkor, amikor a szervezet nem kap ösztrogén pótlást – ismerteti a legújabb tanulmányok eredményeit dr. Rucz Árpád.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek