Mit viseljünk, amíg szoptatunk?

Mit viseljünk, amíg szoptatunk?

Egy nő élete teljesen megváltozik, amikor gyermeke születik – sok változásra nem is igazán lehet előre felkészülni. Persze, amikor kismama, más jellegű ruhákat hord, de ne feledjük, a szoptatás idejére is elkél néhány mutatós és praktikus darab.

Amikor egy nő anyává válik, nemcsak gondolkodásában áll be változás, de ruhatárát is meg kell kissé változtatnia. Kezdésnek mindjárt ott a kérdés, milyen melltartóra van szüksége, ami szép, kényelmes, de praktikus és könnyen használható a szoptatáshoz?

Sok nő lekorlátozva érzi magát, mert kevesebb olyan ruha van, amely valóban praktikus ebben az időszakban a számára. Attól azonban, hogy éppen szoptatunk, nem kell másként öltöznünk, csak a megfelelő ruhadarabokra van szükségünk! Lássunk néhány példát!

A szoptatós melltartó

A legfontosabb ruhadarabunk ebben az időszakban. Nemcsak egyre lesz szükségünk belőle, érdemes néhány darabot venni, hogy könnyen lehessen cserélgetni! Készítsük elő őket már a szülés előtt, tegyünk belőlük a táskába is, amelyet összekészítünk a kórházba vonulás idejére. Igaz, amikor a mellek már kényelmetlen módon megduzzadnak a tej miatt, nem mindig bizonyulnak kényelmesnek. A melltartók azonban különféle változatokban kaphatók: dróttal alátámasztott, drót nélküli, párnázott, fodros, csipkés verzióban, alkalmazkodva igényeinkhez és ízlésünkhöz.

Mit viseljünk, amíg szoptatunk?

Olyan kosarakkal készülnek, amelyeknek az eleje kikapcsolható, a felük lehajtható a szoptatás alkalmával, esetleg a pántjai levehetők. Van miből választani, érdemes kipróbálni többet is és letenni voksunkat a számunkra legkényelmesebbek mellett.

Kétrészes ruhák

Optimálisak a szoptatás idején. Könnyedén fel lehet hajtani a felsőt és megszoptatni a kisbabát. Praktikusak azok a darabok is, amelyek gombokkal nyithatók, egyszerűen ki lehet gombolni őket. Keressük a rejtett fülekkel ellátott felsőket a kismama boltokban! Nagyon kényelmesek és egyszerű elérést biztosítanak a babának a mellekhez, sőt könnyítik a szoptatást. Azoknak a nőknek is tökéletesek, akiknek kifejezetten nagy melleik vannak.

Színek

Az újdonsült anyukáknak javasolt, hogy a pasztell, a fehér és az átlátszó színektől tartózkodjanak, mivel ezeken könnyen megmutatkozik a szivárgás. A sötétebb színek, így a fekete és a tengerészkék viszont kimondottan ajánlottak. Egyszerűen elfedik az esetleges tejszivárgást és a párnákat is.

Viseljünk jól mosható ruhákat

Lényeges, hogy ha praktikusan szeretnénk öltözködni, ne válasszunk nylon, műanyag, selyem holmikat, lenvászon ruhákat, ugyanis ezeket a szivárgások könnyen tönkreteszik, majd pedig ha berakjuk gyakran a mosásba, az is. Maradjunk a pamut dolgoknál, amelyek könnyedek, praktikusak és ellenállóbbak a gyakori mosással szemben is.

Szoptatós párnák

A szoptatós melltartók önmagukban nem mindig elegendők, érdemes erre a célra kialakított, szoptatós párnákat is viselni a mellrészen, melyek egyáltalán nem látszanak kívülről. Kényelemérzetet és biztonságot adnak, beszívják a kiszivárgott tejet. Két változatban kaphatók, eldobható és nem eldobható verzióban. Utóbbiak moshatók és újra használhatók. Akár kettőt is használhatunk belőlük fokozott szivárgás esetén. A párnácskákból is a pamut ajánlott, nem pedig a szintetikus anyagú.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek