Mit tesz egészségünkkel a szexmentes élet?

Mit tesz egészségünkkel a szexmentes élet?

Ha épp nem vagyunk párkapcsolatban ritkán szexelünk, sőt néha a párkapcsolatban élők is kénytelenek nélkülözni a szexet. De vajon mit szól ehhez a testünk és a lelkünk?

Több betegség gyakoriságát vizsgálták rendszeres szexuális életet élőknél, és ezen kórképek ritkábban fordultak elő. Ilyen volt például a magas vérnyomás vagy a szívinfarktus. Persze nehéz eldönteni, hogy itt önmagában véve a szex a védő tényező, vagy más faktorok is közrejátszanak, mindenesetre ebbe az irányba mutatnak az eredmények. Emellett a rendszeres szex nőknél javítja a medencefenéki izomzat működését is, így közrejátszhat a vizeletinkontinencia vagy a kismedencei süllyedések későbbi elkerülésében.

Mit tesz egészségünkkel a szexmentes élet?

A rendszeres szexuális élet nemcsak a testre, a lélekre is befolyással van. A lélek szempontjából természetesen kedvezőtlen lehet a szexmentes élet. Mivel a szexualitás önbizalmat ad, az embernek jó irányba fordul az énképe, ha rendszeresen kívánatosnak tartják, szeretik, ölelik. Ennek hiányát egy felnőtt ember nehezen tudja teljes mértékben mással pótolni. Nem lehetetlen, de nehéz. Ez hosszú távon depresszióhoz, szorongáshoz, vagy más pszichés-pszichoszomatikus betegségekhez vezethet.

Tényleg előbb klimaxol az, akinek szegényes a szexuális élete? Olvassa el a femina.hu oldalán!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek