Mit tehetek, ha visszerem van?

Mit tehetek, ha visszerem van?

Hosszas ülés, állás után bedagadó láb, a boka melletti kis ereken kialakuló lilás erezettség, nehézláb-érzés – az enyhe visszérbetegség okozta jellegzetes panaszok. Mit tehetünk mi magunk a panaszok csökkentéséért?

A visszérbetegség főleg az állómunkát végzők, köztük is nagyobb számban a 30-40 éves, már szült nők betegsége. Előfordulása az életkorral nő, és örökletes hajlam is szerepet játszik a kialakulásában. Hajlamosító tényező a dohányzás, a túlsúly, a mozgásszegény életmód, és egyes betegségek, pl. cukorbetegség, ízületi betegségek is.

A kitágult vénák, a romló vénás keringés okán először a boka oldalán lilás erezettség jelentkezik, minimális terhelés is kisebb lábdagadást okoz, estére hazaérve nehéznek érezzük a lábunkat, kellemetlen és fájdalmas érzés, éjjeli lábgörcs is jelentkezhet. Mintegy öt év múlva megjelennek a jellegzetes visszeres dudorok, gyulladásos folyamat is zajlik, és erőteljes ödéma jelentkezik.

Íme, néhány egyszerűen megfogadható tanács, amivel sokat tehetünk a rosszabbodás megelőzéséért és a panaszok enyhüléséért is.

Kerülendő az egyoldalú terhelés

A hosszas, akár egész napon át tartó ülés vagy állás feltétlenül kerülendő, hiszen ennek hatására gyengül a lábszárban futó vénák fala, romlik a vénákban lévő vénabillentyűk működése, nő a vénákban a nyomás. Ennek oka, hogy hiányzik az izommunka, ami elősegíti a megfelelő vénás véráramlást a lábakban.
Ha lehet, váltogassuk az állást és az ülést. Ha a munka miatt muszáj egész nap ülni vagy állni, akkor is törekedjünk a pozitúra gyakori változtatására, és végezzünk egyszerű visszértornát, amivel a vénás keringést erősítő lábizom-pumpát működtetjük: álljunk lábujjhegyre, majd ereszkedjünk sarokra vissza. Ismételjük meg ezt minél többször.

Kompressziós harisnya

A térdig vagy combig érő orvosi gyógyharisnya gyógyászati segédeszköz szaküzletekben és egyes patikákban is elérhető. Javítja a keringést, és csökkenti a vénás nyomást, tehát a panaszok ellenében hat. Ma már sokféle divatos színben és mintával is kaphatók. Senki meg nem mondja, hogy gyógyharisnyát viselünk, hát akkor miért is mondanánk le az előnyeiről?

Mit tehetek, ha visszerem van?

A keresztbe tett lábak

Bár kényelmes így ülni, mégsem tesz igazán jót a visszeres panaszokkal küzdőknek. A vénák egyrészt jobban kidudorodnak, másrészt gátolt a lábszár keringése ebben az ülő pozitúrában, ezért fokozódhatnak a panaszok.

Rendszeres mozgás

A túlsúly eleve hajlamosít a visszérbetegség kialakulására. A rendszeres fizikai aktivitással, izommozgással javul a lábak keringése, és a panaszok rosszabbodása ellenében dolgozhatunk vele. Itt a nyár, ússzunk annyit, amennyit csak lehet, vagy rajta, esti sétára, kerékpározásra fel! A jógával szimpatizálók se gondolkodjanak tovább, vágjanak bele mielőbb!

Felpolcolás mindenkor

Akárhányszor csak leülünk, igyekezzünk megoldani, hogy a lábainkat felpolcoljuk. Nem csak otthonra szerezzünk be például a tévézés idejére lábtartót, vagy fogjunk be erre a célra egy hokedlit, hanem a munkahelyen is tegyük ugyanezt, amikor csak lehetséges. Alvás közben is fontos, hogy a lábak lehetőleg a szív magassága fölé kerüljenek.

A túlsúly bizony csökkentendő

A túlsúly sajnos pluszterhet ró a lábakra, és emiatt romlik a vénák hatékonysága, miközben próbálják a vénás vért vissza, a szív felé „pumpálni”. Ezért sokkal gyakoribb a visszér kialakulása a túlsúlyos emberekben. Az egészséges testtömeg elérése és fenntartása tehát igen fontos e betegség megelőzése vagy enyhítése szempontjából is.

Kezelés

A patikában vény nélkül kaphatóak főleg enyhe visszeres panaszokra szolgáló, helyileg és szájon át alkalmazandó készítmények, amelyekkel kapcsolatban kérje ki gyógyszerésze tanácsát.

Figyelem!

Forduljon orvoshoz, ha a visszerek már erőteljes lila dudorokká alakultak, erős lábduzzadás, ödéma, bőrelváltozások (vöröses-barnás elszíneződés), hámlás, nedvezés jelentkezik, ha rosszul gyógyuló sebek alakultak ki. Szintén kérje ki orvosa tanácsát, ha cukorbeteg, szívelégtelenségben, máj- vagy vesebetegségben szenved, vagy ha gyermeket vár.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek