Mit tegyünk az egészséges ízületekért és porcokért?

Mit tegyünk az egészséges ízületekért és porcokért?

Először is felejtsük el a fájdalomcsillapítókat és kezdjünk el végre normálisan mozogni hozzá. Ez ugyanis az alapja az ízületek és a csontok helyes működésének. Na, de hogyan tegyük?

2022.09.01

Az ülő életmód felszámolása

Kezdjük egy apró, de nagyon is igaz megállapítással. A nyugdíjasok többségének fáj a dereka... De miért fáj pontosan? Mert jóval kevesebbet mozognak, mint aktív időszakukban, és jóval többet ülnek. Ennek köszönhetően pedig egyszerűen elgyengülnek azok a mélyizmok, amelyek a vázrendszer és az ízületek egészséges működéséhez kellenek. Szóval, hölgyeim és uraim: attól, hogy elértük a 65 éves kort, még nem kell leülni a fotelba és fájdalomcsillapítókon élni. Nyugodtan tornázzunk, csináljunk gyógytornát, járjunk kirándulni, ha pedig épp fáj a térdünk, akkor térdrögzítő segítségével végezzük a gyakorlatokat. Természetesen mielőtt az egészhez hozzákezdenénk, kérjük ki egy gyógytornász vagy egy manuálterapeuta véleményét. Nagyon sokat fog segíteni!

Mit tegyünk az egészséges ízületekért és porcokért?

Megfelelő étkezés az izmok megtartásáért

A szénhidrátban gazdag és fehérjében szegény étkezés egyáltalán nem az izmok barátja. Márpedig idősebb korban az izomzat megtartásánál nem lehet nagyobb cél, ha az egészségünkről van szó. Ha a karunk olyan, mint a pipaszár, akkor az minden, csak épp nem az egészség és a mobilitás megőrzésének garanciája. Együnk fehérjedúsan és dolgoztassuk az izmainkat, mert ha a test nem érzi, hogy dolgoznak az izmok, akkor leépíti azokat. Ez pedig egyenes út az időskori mozgásképtelenséghez, és a fájó háthoz meg derékhoz.

Kollagén

Ha szeretjük a bőrős sült húst, a kocsonyát, a porcokat és a tepertőt, akkor a kollagénből nem lesz hiányunk. Azonban ha mindezekből keveset eszünk, az kihatással lesz az ízületekre és a porcokra is. Az ízület és a porcok fontos részei, na meg szinte az egész testünk ugyanis kollagénből épülnek fel, és ha nem viszünk be eleget a szervezetbe hozzá, akkor igen komoly problémákat okozhat. Ha nem fogyasztunk gyakran kollagént tartalmazó élelmiszereket, akkor viszont érdemes étrend-kiegészítő formájában bevinni. Ezzel nem csak a porc és az ízület lesz egészséges, hanem még a bőrünk feszességéért is tettünk.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek