Mit kell tudnunk a Candida-fertőzésről?

Mit kell tudnunk a Candida-fertőzésről?

A Candida gomba normális körülmények között is megtalálható a szervezetünkben. Ám ha kóros mértékben elszaporodik, több területen is fertőzést okozhat. Leggyakrabban nőgyógyászati tünetekkel fordulnak orvoshoz: életük során a nők háromnegyedénél legalább egyszer előfordul a kandidiázis. Erről a sokrétű betegségről dr. Krasznai Péter szülész-nőgyógyászt, a Péterfy Sándor utcai Kórház szülő-nőbeteg osztályának főorvosát kérdeztük.

Szervezetünkben normális esetben is számos gomba megtalálható. Ezek alaktanilag három csoportba sorolhatók: sarjadzó vagy (élesztő-), fonalas és dimorf gombákat különböztetünk meg. A kandidiázis néven ismert fertőzésért a sarjadzó gombák közé tartozó Candida, ezen belül is a Candida albicans tehető felelőssé.


Ha elszabadul

A Candida albicans 0 és 45 °C fok között képes szaporodni. Oxigén hiányában, cukor jelenlétében erjeszteni kezd. Az enyhén savas, azaz a 4,5-5,5 körüli pH-t kedveli. Egészséges körülmények között is megtalálható a szervezetben, és az esetek nagy részében nem vált ki tüneteket. Bizonyos esetekben azonban kóros mértékben elszaporodik, és számos panaszt okoz.
Ennek oka lehet az immunrendszer gyógyszeres kezelése vagy betegség következtében való legyengülése éppúgy, mint egy-egy antibiotikum-kúra. Normális esetben ugyanis a gombák és a baktériumok "kordában tartják egymást". Ám ha a baktériumok elleni "hadjárat" miatt felborul az egyensúly, a gombák túlzott mértékben elszaporodhatnak. Egyes fogamzásgátlók szedése, a cukorbetegség, a szénhidrátban dús táplálkozás, bizonyos ételallergiák és a stressz is hajlamosíthat a gombás megbetegedésre.


Többrétű támadás

A gombák elterjedése (pontosabban az általuk kibocsátott méreganyag) egyszerre többféle tünetet okozhat, amelyek ráadásul gyakran túl általánosak ahhoz, hogy egyből kandidiázisra gyanakodjunk. Ilyen lehet a fáradékonyság, a rosszkedv, a depresszió, a pánikbetegség, a feledékenység, a memóriazavar, a határozatlanság, a fejfájás, a has puffadása, menstruációs zavarok, a látásromlás, az alvászavarok, a hajhullás, a testsúlyváltozás, az izomfájdalom.
A Candida azonban speciálisabb tüneteket is okoz. Csecsemőknél - akiknek még fejletlen az immunrendszere - gyakran alakul ki szájpenész (soor oris). A bőrükön pedig pelenkadermatitisz jelentkezhet, amit a széklettel ürülő, a nedves bőrön elszaporodó gombák okoznak. A gyulladás jellegzetes, piros, hámló foltokban jelentkezik. Felnőtteknél is elszaporodhat a gomba a szájnyálkahártyán (Candidiosis oris).

Mit kell tudnunk a Candida-fertőzésről?
Ezt vérzékeny alapon keletkező, fehér színű felrakódások jelezhetik a szájüregben. A nedves, egymással érintkező bőrfelületeken elszaporodó gombák a bőr felszínes megbetegedését (intertigo myotica) okozhatják. A hajlatokban vörös, térképszerű, néha apró, gennyes hólyagocskákat tartalmazó foltok jelennek meg. A körömágy gyulladása (paronychia) is előfordulhat azoknál, akik gyakran áztatják a kezüket.
A nedvesség miatt a lábujjközökben is kialakulhat gombásodás (interdigitalis candidiosis). Súlyos immunhiányos állapotban a Candida bekerülhet a vérkeringésbe, s így belső szerveket is megtámadhat. Szepszisnek nevezzük azt a súlyos, életveszélyes kórképet, amikor a kórokozó az egész szervezetet elárasztja.


Női panaszok

A leggyakoribb, Candida által okozott kórkép a női nemi szerveket érinti. Ez a VVC, azaz a vulvovaginalis candidiosis. Ahogyan az elnevezés is utal rá, a betegség nem csupán a hüvelyt, hanem az egész szeméremtestet érinti.
A nemi szerv gyulladása kellemetlen, égő, viszkető érzéssel és fehér, túrószerű folyással is párosul. Szakértőnk tapasztalata szerint a nők negyede gombás panaszok miatt keresi fel a nőgyógyászt. A kandidiázis világszerte olyan gyakori, hogy a nők 75 százalékával élete során legalább egyszer előfordul. 
A szakorvos rendszerint már a jellegzetes tünetek alapján meg tudja állapítani, hogy Candida albicans-fertőzésről van-e szó, de a biztos diagnózis alapja a mikroszkópos és tenyésztéses vizsgálat. Ez azért is fontos, mert a különböző Candida-fajok eltérően reagálhatnak a gombaellenes szerekre. Mivel a gomba normális esetben is jelen lehet a szervezetben, ezért kimutatható jelenléte önmagában még nem igazolja a kandidiázist. A tenyésztés eredményét a tünetekkel összevetve kell felállítani a diagnózist.


Kezelés: gyorsan, pontosan!

A terápia többnyire a helyi és a szisztémás (gyógyszeres) kezelés kombinációján alapul. A helyi kenőcsök, oldatok vagy kúpok a gombaellenes szeren kívül gyulladáscsökkentőt is tartalmazhatnak. A fertőzés sajnos gyakran kiújul, ezért a kezelést a tünetek elmúlta után 2-3 héttel akkor is meg kell ismételni, ha már megszűntek a panaszok. A kandidiázis esetenként krónikussá válik: ekkor hónapokig is eltarthat a kezelés. 
A Candida nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is megfertőzheti. Igaz, náluk a legtöbbször nem okoz tüneteket. Ha mégis, akkor a pénisz viszketésével, a makk pirosodásával, esetleg váladékozással és apró hólyagok megjelenésével jár.
Nagyon fontos, hogy a nő Candida-fertőzése esetén mindenképpen kezelni kell a férfipartnert is, akár megjelentek nála a tünetek, akár nem. A fertőzött férfiak ugyanis akkor is képesek továbbadni a fertőzést, ha náluk nem jelentkeznek a panaszok. Ezért az is előfordulhat, hogy a nő a kezelés ellenére újra és újra megfertőződik.
A betegség oda-vissza továbbadását nevezzük pingpong-fertőzésnek. A kezelés kezdetétől számított 2-3 hétig - a biztonság kedvéért - még óvszerrel való védekezés mellett sem ajánlott a szexuális érintkezés. A kezelést a lehető leghamarabb el kell kezdeni. Elhúzódó fertőzés esetén ugyanis a gombásodás felfelé terjedhet, a húgyhólyag, a méh és a petevezetők gyulladását, súlyos esetben pedig akár meddőséget is okozva.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek