Mit kell tudni a májfoltról?

Mit kell tudni a májfoltról?

A sötét foltok nem várt megjelenése a test egyes részein aggodalomra adhatnak okot. Mikor kell valóban orvoshoz fordulni?

A májfolt, vagy latin nevén melazma kialakulása sok esetben valamilyen belső elváltozásra, betegségek kialakulására utal, melyek túlnyomó részében a nőket érinti. A terhesség ideje alatt sok kismama veszi észre az összegyűlt pigmentsejtek miatt kialakult foltokat, ám azok a szülést követő néhány hónapon belül maguktól felszívódnak. Amennyiben ez nem történik meg, érdemes szakorvossal konzultálni, és ha szükséges, további vizsgálatokat kérni.

Hol alakul ki?

A sárgás-barna színű, szabálytalan alakú foltok az arcon, fejen jelennek meg legtöbbször. Észlelhetőek a száj, a homlok, az áll, az orr és az arcbőr más részein egyaránt. Ritkább esetben a karokon, kézfejen is kialakulhatnak a sötét jelek. A jól ismert pigment-elváltozás nem jár fájdalommal, nem éget, vagy viszket. Bizonyos esetekben betegségek tüneteként jelentkezik a foltosodás, azonban ettől eltekintve csupán esztétikai problémát jelent a legtöbb ember számára.

Milyen betegségek előjele lehet?

Amennyiben nem az erős napfény váltja ki a májfolt megjelenését, mielőbbi kivizsgálásokat ajánlott kezdeményezni. A májfolt örökölhető, de egyúttal betegségek tünete is lehet, tehát nem árt gyanakodni. A homlokon megfigyelhető elváltozások például utalhatnak agyhártyagyulladásra, más esetekben a test eltérő részein észlelve rámutathatnak hormonális zavarokra, vagy a méh és petevezeték működéséhez köthető betegségekre.

Hogyan távolítható el?

A májfoltok többnyire orvosi beavatkozással, az érintett terület sejtjeinek roncsolásával távolíthatóak el. Az egyik megoldás esetében a bőr felső rétekének hámlasztásával szüntethetőek meg a foltok, míg a másik lehetőség a lézerfény használata. Ritkább esetekben alkalmazható eljárás az azelarinsav tartalmú krémek otthoni használata a kényes területen. Fontos előírás azonban, hogy az érintett bőrrészt a krém alkalmazásának idején nem érheti napfény.

Kerüljük a napfényt!

A szolárium használata, és a napfürdőzés sem ajánlott a májfoltok megjelenése után, mivel az erős sugarak sötétítik a foltokat. A tünetek fokozása helyett bőrgyógyásszal, szakorvossal érdemes egyeztetni, mielőtt közvetlen napfénynek tennénk ki a foltos területet. Mivel a májfoltok megjelenését gyakran okozza az erős napsugárzásnak kitett bőrben megindult folyamatok, ezért a délebbi éghajlaton élőknél szintén többször előforduló betegség.

Forrás:napidoktor.hu

Kapcsolódó írások