Mit kell tenned, hogy még ebben a hónapban teherbe ess?

Mit kell tenned, hogy még ebben a hónapban teherbe ess?

Amennyiben eljutottunk oda, hogy valóban szeretnénk gyermeket, bizonyára érdekel bennünket, mennyi idő, amíg teherbe esünk. Nos, ez mindenkinél más és más, de néhány fontos kérdésünkre választ kell kapnunk.

2014.03.24

Gyakori kérdés egy gyermekre vágyó nő esetében, mit kell tennie annak érdekében, hogy – ideális esetben – még ebben a hónapban teherbe essen? Milyen gyakran és mikor történjen a szex a gyermekvárás érdekében?

Azok a párok esetében, akik szeretnének kisbabát, az első hónapban a teherbe esés esélye 15-25 százalék. Vannak azonban tényezők, melyek befolyásolhatják a teherbe esést.

Mit kell tenned, hogy még ebben a hónapban teherbe ess?

1. Kor: miután egy nő elérte a 30. életévét, esélyei arra, hogy egy adott hónapban teherbe essen, csökkennek, és ahogy idősödik, egyre csökken a meredek zuhanásig a 40-es évei elején.

2. Szabálytalan menstruációs ciklus: megnehezítheti annak kiszámolását, hogy mikor van a peteérés, így igencsak nehéz eltalálni az ideális időszakot a szexhez.

3. A szex gyakorisága: minél ritkábban történik az aktus, annál kisebb az esélye a teherbeesésnek.

4. Az idő mennyisége, amióta tart a próbálkozás: ha az első évben nem fogant meg a gyermek, az esélyek csökkennek a teherbe esésre. Ilyenkor megy a legtöbb pár orvoshoz, hogy teszteljék őket az esetleges meddőség kapcsán.

5. Betegségek, egészségügyi állapotok szintén befolyásolják a terhességet.

A menstruációs ciklus megértése

Segíthet, ha többet tudunk a saját menstruációs ciklusunkról. Egy nő ciklusa azon a napon kezdődik, amikor az élénk piros vér megjelenik – a pecsételő vérzés vagy az apró foltok nem tekinthetők normális vérzésnek – és befejeződik, mielőtt a következő ciklus elkezdődik. Egy ciklus időtartama 21-35 napos lehet, vagy ennél is több. Ha a ciklus hosszúsága változik néhány nappal egyik hónapról a másikra, az nem tekinthető szabályosnak – és ez gyakori. Nagyon sok nőnek nincs szabályos ciklusa, de ez nem jelenti azt, hogy gond van.

Szex és teherbe esés

A válasz arra, milyen gyakran kell szeretkezni ahhoz, hogy gyermekvárás elé nézzen a pár, egyszerű: sűrűn. Igen sok pár fektet energiát abba, hogy a szexet időzítse – matematikai pontossággal -, hogy kikalkulálja, mikor a leginkább fogamzóképes a nő. Elméletileg ennek valóban van értelme. Tanulmányok kimutatták, annak lehetősége, hogy egy spermium megtermékenyítse a petesejtet, általában kicsi. Lényegében csak négy-öt nap az, amikor a teherbeesés a legvalószínűbb, ezek az ovulációt közvetlenül megelőző napok és az ovuláció napja. A legnagyobb a teherbeesés esélye azt azt megelőző napon és annak napján.

Ugyanakkor a matematikai pontossággal történt szeretkezések nem mindig vannak összhangban a testünkkel – hiszen az nem mindig képes óramű pontossággal viselkedni. Még szabályos ciklus esetén is megtörténhet, hogy az ovuláció máskor jelentkezik, mint vártuk – ilyen esetben nem valószínű, hogy szerencsénk lesz a gyermekvárást illetően.

Mit kell tenned, hogy még ebben a hónapban teherbe ess?

A szakemberek azt tanácsolják: szeretkezzünk minden héten kétszer vagy háromszor. Tanulmányok szerint, ha a férfinak kielégítő a spermiumszáma, a mindennapos szex tovább növeli a teherbeesés esélyét.

A tabletta abbahagyása

Amennyiben korábban fogamzásgátló tablettát szedtünk, szükség van egy kis időre a „leálláshoz”. Valójában azonban megvan az esélye annak is, hogy a nő azonnal terhes lesz, miután letette a tablettát. Rögtön azután, hogy a tabletta hormonok a szervezetből kiürülnek. Általában azonban  beletelhet pár hónapba, míg az ovuláció ismét normálissá válik.

Kérdés lehet még, hogy vajon biztonságos-e rögtön teherbe esni, miután elhagytuk a tablettát? A válasz igen, azok a hölgyek ugyanis, akik azonnal a fogamzásgátló abbahagyása után esnek teherbe, ugyanolyan eséllyel szülnek egészséges babát, mint akik csak hónapokkal később néznek a gyermekvárás elé.

Forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek