Mit jelent a sürgősségi fogamzásgátlás?

Mit jelent a sürgősségi fogamzásgátlás?

Egy pár ma már sokféle módját választhatja a nem kívánt terhesség megelőzésének. Esetenként mégis előfordul, hogy elmarad a védekezés, vagy nem sikerül tökéletesen. Ekkor még mindig van egy lehetőség: az esemény utáni tabletta. Dr. Krasznai Péter szülész-nőgyógyásszal, a Péterfy Sándor utcai Kórház Szülő-nőbeteg Osztályának főorvosával beszélgettünk a sürgősségi fogamzásgátlásról.  

Hogy megértsük, pontosan hogyan hat az úgynevezett esemény utáni tabletta, érdemes áttekintenünk a menstruációs ciklus szakaszait.


Hormonok játéka

A menstruációs ciklust alapvetően két, petefészek által termelt hormon határozza meg: az ösztrogén és a progeszteron. A hormontermelés bonyolult szabályozás alatt áll. Ösztrogén (tüszőhormon) a ciklus teljes ideje alatt termelődik. A menstruációs ciklus első felében csak ez van jelen. A ciklus közepe táján az ösztrogén váltja ki a peteérést és a tüszőrepedést. (Kivételesen az is előfordulhat, hogy egy petesejt rendhagyó időben, például egy orgazmus hatására érik meg és szabadul ki a tüszőből!

Ezért soha nem zárható ki teljesen a megtermékenyítés lehetősége!)A ciklus második felében a progeszteron (azaz sárgatesthormon) szintje is megemelkedik. Ezt a petesejtet kibocsátó, bezárult tüsző, a sárgatest képzi. Progeszteron hatására a méhnyálkahártya elkezd megvastagodni, hogy folyadékkal és tápanyagokkal feltöltődve felkészüljön a megtermékenyült petesejt fogadására.(Ha mégsem történt meg a megtermékenyülés, a méhnyálkahártya lelökődik és vérzés kíséretében távozik.)


Tényleg sürgős?

A gyógyszer hatásmechanizmusa azon alapul, hogy a szeretkezéstől számítva rendszerint el kell telnie néhány órának vagy akár egy-két napnak, amíg a spermium találkozik a petesejttel, illetve hét-nyolc napnak, amíg a megtermékenyített petesejt beágyazódik.A védekezés nélküli együttlét után bevett tabletta progeszteront tartalmaz: ugyanazt a hormont, amelynek hatására normális esetben megvastagszik a méhnyálkahártya, hogy a megtermékenyült petesejt beágyazódhasson.

Ám ez esetben jóval nagyobb mennyiségről van szó. A hormonok arányának eltolása pedig éppen ellenkező eredményre vezet.

A progeszteron-löket a menstruációs ciklus függvényében kétféleképpen hathat. Ha a ciklus első szakaszában járunk, megakadályozza a tüszőérést: így nem szabadul ki érett petesejt, tehát azt nem termékenyítheti meg a spermium. Ha pedig már megvalósult a peteérés és a spermium megtermékenyítette a petesejtet, akkor a hatóanyag a méh nyálkahártyáját teszi alkalmatlanná a beágyazódásra. 

Mindebből következik, hogy a tabletta bevétele valóban sürgős: a legelterjedtebb készítményeket a védekezés nélküli szeretkezéstől számított 72 órán belül be kell venni. Míg korábban rendszerint két tablettából állt a gyógyszer, amelyeknek bizonyos idő elteltével kellett követniük egymást, addig ma már az egy pirulából álló szerek a legnépszerűbbek.


Beavatkozás

A tablettát csak orvos - háziorvos vagy nőgyógyász - írhatja fel. Ha a határidőn belül nem tudjuk elérni orvosunkat, az úgynevezett sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciák valamelyikét is felkereshetjük, ahol felírják a tablettát.A sürgősségi fogamzásgátló tabletta meglehetősen durván avatkozik be a hormonháztartásunkba, ezért komoly mellékhatásokkal jár.A legközelebbi vérzés jelentkezésére a tabletta általában nincs hatással. Ha azonban egy hétnél hosszabb ideig késik a menstruáció, érdemes felkeresni a nőgyógyászt. Nem lehet ugyanis teljesen kizárni a terhesség lehetőségét: a hatékonyság csupán mintegy 85 százalékos. Nem véd továbbá a tabletta a bevételét követő szexuális aktusból eredő terhesség ellen! Azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy nem akadályozza meg a szexuális úton terjedő betegségek átadását.


Kivételesen

Egyes tévhitekkel ellentétben a sürgősségi fogamzásgátló tabletta bevétele nem egyenlő az abortusszal, hiszen még nem jött létre beágyazódás. (Igaz, a két ivarsejt találkozása sokak szerint már egyenlő az új élet kezdetével.) Ezzel együtt egyáltalán nem javasolt rendszeres fogamzásgátló módszerként használni! Ma már mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb és legkevésbé megterhelő védekezési módot.


A tabletta mellékhatásai:

  • vérzés
  • hasi görcs
  • hányinger, hányás
  • émelygés, szédülés
  • álmosság, dekoncentráltság
  • fejfájás

 


Az új tabletta

Néhány éve Franciaországban olyan új gyógyszert fejlesztettek ki, amelyet akár öt nappal az esemény után is be lehet venni, hogy megakadályozzuk a nem kívánt terhességet. A tablettát több európai országban is sikerrel alkalmazzák.
Amerikában heves vitákat váltott ki az új készítmény. Ellenzői szerint a felelőtlen nemi életre biztat, és az abortusztablettához hasonlít. (Ahhoz a tablettához, amely a már beágyazódott, egyesült sejtet távolítja el. Ilyen készítmény hazánkban nincs forgalomban.)Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek