Mit jelent a hurut?

Mit jelent a hurut?

A hurut szó gyulladást jelent: leggyakrabban a légúti nyálkahártya gyulladását értjük alatta, ami gyakran előfordul a téli megfázásos-influenzás időszakban. A hurutoldásról dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész adjunktussal beszélgettünk.

A légúti nyálkahártya - amely a légzésben részt vevő szerveink belsejét borítja - vékony és érzékeny hámréteg, amelynek feladata a belélegzett levegő melegítése és tisztán tartása. A nyálkahártya kehelysejtjei folyamatosan váladékot termelnek, amely normális esetben színtelen. A nyálkahártya egész felszínét beborító csillószőrők finoman összehangolt működése megadott irányba tereli ezt a nyákot - az orrüregben hátrafelé, míg a tüdőből vagy a légcsőből felfelé: a torok felé. A nyák mozgatásában a belégzés, a nyelés és a köhögés is szerepet játszhat.

Orrdugulás

Bizonyos esetekben a normális állapotban szinte észrevehetetlen légúti váladéknak megváltozhat az összetétele, a mennyisége, vagy akadályokba ütközhet a "vándorlása".

A legtöbb hurut a nyák fokozott elválasztásával jár együtt. Miután a nyálkahártyán kórokozók lendülnek támadásba, a nyálkahártya védekezik, több váladékot termel, hogy eltávolítsa a hívatlan behatolókat. Ám a nyálkahártya csillószőrei már nem tudják teljesíteni a feladatukat, az orrnyálkahártya megduzzad, ráadásul a melléküregek átjárhatóságát is blokkolja. Sem a levegő nem tud behatolni a nedves járatokba, sem a váladék nem tud távozni - pang, optimális közeget biztosítva a kórokozók szaporodásának. Ez történik, amikor bedugul az orrunk. Az orrjáratok szabaddá tétele nagyon fontos! Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy sokszor a torok- vagy a fejfájás hátterében is a gátolt orrlégzés áll! Ma már több készítmény kapható a gyógyszertárakban, amelyek segíthetnek. Az orrspray-k és orrcseppek cseppfolyósabbá teszik az orrváladékot, így könnyebben megszabadulhatunk attól. Az érösszehúzó készítmények csökkentik a nyálkahártya duzzanatát. Jó tudni, hogy ezek a szerek hozzászokást eredményezhetnek, ezért egy héten túl ne használjuk őket! A tengervizes orrmosó folyadékok segíthetnek a kórokozók kimosásában. Az olajos készítmények: elsősorban a beszáradt váladék oldásában hatásosak.

Hogyan használjuk az orrspray-t?

  • Spriccelés előtt fújjuk ki alaposan az orrunkat.
  • Súlyosabb esetekben akár az orr kiöblítése is szükséges lehet!
  • Fontos a rendszeresség.
  • Csak a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelő ideig (azaz általában öt-hét napig) használjuk a szert!
  • Az orrspray használata akkor higiénikus, ha csak egy ember használja.
  • Használat után pedig mossuk le a fúvókát langyos, szappanos vízzel!
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek