Hirdetés
Mit egyen a terhes nő? Tippek a világ minden tájáról

Mit egyen a terhes nő? Tippek a világ minden tájáról

A terhes nők a világ minden táján máshogy vélekednek arról, mit kellene enniük vagy elkerülniük a terhesség alatt. A világ egyes részein ’forró’ és ’hideg’ szerint osztályozzák az ételeket, még a tojásnak is több, eltérő funkciója lehet egyes népeknél.

Míg a babát váró koreai nők hínárlevest, addig a Dél-Afrikában élő zulu hölgyek isihlambezót, azaz szirtiborz vizeletbe kevert szárított margaréták és selyemkórók gyógynövényes főzetét fogyasztják. Iránban a gránátalmalé, Szenegálban pedig a csontvelőleves örvend népszerűségnek.

Mit egyen a terhes nő? Tippek a világ minden tájáról

Nigéria vidéki részein úgy tartják, ha csigát eszik a kismama, attól a gyermeke lassú lesz. A japán nők szerint fűszeres ételeket kell adni a babának, így az kevésbé lesz ingerlékeny. Egy régi mexikói hiedelem szerint a tojás fogyasztásától később rossz illata lesz az újszülöttnek, ezzel szemben a Fülöp-szigeteken a nyers tojás evésére voksolnak, mi több a szülőcsatornát is bekenik vele a szülés megkönnyítéséért. A kínai népi kultúra tele van olyan ételekkel, amelyeket a terhes nőknek el kell kerülniük. Szerintük a rákot fogyasztó anya gyereke csintalanná válhat, vagy tizenegy ujja nőhet tőle, a tej fogyasztásától pedig kifehéredhet a bőre. Szerencsére már több helyen (Kínában is) háttérbe szorulnak a népszokások és utat engednek a tudománynak.

A kevésbé fejlett közösségekben a tudatlanság és régi mesék valós károkat tudnak okozni. Ázsia bizonyos részein, Afrikában és Latin-Amerikában az élelmiszertabuk akadályozzák meg a nők kiegyensúlyozott étkezését, így fosztva meg őket az alapvető tápanyagoktól. Az indiai Ándhra Prades államban a várandós nők szerint a papaya és a sütőtök „túl forró” a babának. Ezzel szemben Gudzsarát egy részén a fehér élelmiszerek (például tej, joghurt, banán) már „hidegnek” számítanak. A hideg-meleg koncepció Mexikóban is széles körben elterjedt, ahol a bennszülött nők nem fogyasztanak olyan tápláló ételeket, mint a paradicsom, tojás vagy avokádó. Tanzánia egyes részein tartanak a húsfogyasztástól, ugyanis félelmeik szerint a baba átvehetné az állat jellemét.

Carol Lummi-Keefe professzor, a Handbook of Pregnancy and Nutrition könyv szerzője szerint a terhes nők sokszor pontatlan tanácsokat kapnak olyan személyektől, akikben megbíznak. „Bármilyen információt is halljanak szakértőktől, számukra ismeretlen a szituáció, így inkább az édesanyjuk vagy az anyósuk javaslatait hallgatják meg és alkalmazzák”. Az egyik megoldás a terhes nőknek személyre szabott, tudományosan megalapozott táplálkozási tanácsok biztosítása lehetne.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend