Miről árulkodik a vizelet?

Miről árulkodik a vizelet?

Egy ellenőrző laborvizsgálaton a vérvétel mellett általában vizeletmintát is kérnek, ami nem véletlen, hiszen sok mindenről árulkodhat szervezetünk működésével kapcsolatban. Bár a legtöbb eredmény megállapításához laboratóriumi körülmények szükségesek, van amit szabad szemmel is „kiolvashatunk” a vizeletből.

A vesék a vérből kiszűrik a vízben oldódó káros anyagokat, amely a húgyvezetéken keresztül a húgyhólyagba kerül, és itt is marad a vizelési ingerig, majd a húgycsövön keresztül távozik. Segítségével tisztul a test a toxinoktól, melyek kiürülnek így a baktériumok, esetleg az élősködők, a felesleges protein, acukor, és még sok egyéb anyag is.
Már az ókorban is vizsgálták a vizeletet, igaz, akkor még szaglással és ízleléssel – a mai mikroszkópos berendezések azonban ennél már hatékonyabbak.

Ilyen a normális
Az egészséges vizelet színe a borostyánsárga, szalmasárga és a víztiszta között változik, ahogy mindig más fajsúlya és a vegyhatása is, attól függően, hogyan működik a vese. Reggel általában koncentráltabb, a több folyadékfogyasztás hatására felhígul. Szaga jellegzetes, egyeseket aromás húslevesre emlékeztet. Az egészséges vizelet átlátszó, nem zavaros. Egy felnőtt ember naponta 800-1500 ml vizeletet ürít.

Csöpög, csíp
A vizeletürítést mindaddig természetesnek vesszük, amíg eltérést nem tapasztalunk. Figyelmeztető jel lehet, ha megváltozik az ürítés sugara vagy ha vizeletcsöpögés tapasztalható – inkontinencia állhat a háttérben. A vizelés közben érzett fájdalom, feszítés, égés fertőzésre, veseproblémára utalhat. Bűzös, szúrós szagú vizelet miatt is ajánlott orvoshoz fordulni.

Miről árulkodik  a vizelet?

Árulkodó színek
Lássuk, mire utal a vizelet színe. Állhat betegség a háttérben, de ártalmatlan probléma is lehet az ok.

Szalmasárga
Az egészséges vizelet színe.

Áttetsző
Túlzásba vittük a folyadékbevitelt, ami miatt extrém esetben felborulhat a szervezet ásványianyag-egyensúlya.

Sárgásbarna
Valószínűleg túl kevés vizet ittunk, de ha rendszeresen jelentkezik, máj-, illetve epebetegség lehet az ok.

Narancsszínű
Egyes gyógyszerek, főként antibiotikumok festhetik ilyen színűre a vizeletet, de akár a túl sok sárgarépa is lehet az okozója. Vesehomok esetén is ilyen árnyalatú lesz a vizelet.

Pirosas
A rózsaszínes árnyalat oka lehet egy piros étel (pl. cékla), de komolyabb betegség is okozhatja, ha vér kerül a vizeletbe. Menstruáció alatt nem jelent gondot, hiszen a vér ürítés során színezi meg. Állhat a háttérben vesebetegség, húgyúti gyulladás, daganat – mindenképp orvoshoz kell fordulni miatta.

Kék vagy zöld
A legtöbbször ételszínezék okozza, sokszor gyógyszerek (pl. Viagra), de nagyon ritkán betegség is állhat a hátterében, például húgyúti fertőzés.

Lila
Veseelégtelenség esetén lehet sötétlila a vizelet a sötétebb árnyalatú vér miatt. Egy ritka hematológiai betegség, a porfíria is okozhatja.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek