Mire kell figyelni a folsav hasznosításához?

Mire kell figyelni a folsav hasznosításához?

Amikor az ember próbál utánaolvasni annak, hogy mivel is érdemes támogatnia a várandósságot, akkor biztosan találkozik a folsavval. Olvasás közben pedig belebotlik egy betűszóba, ami az MTHFR. Ám nem igazán fejtik ki ennek lényegét, így nem is nagyon foglalkozunk vele. Az MTHFR, vagyis ametiléntetrahidrofolát-reduktáz gén által termelt enzim a folsavanyagcserére van hatással.

Mire jó a folsav? A legismertebb hatása, hogy elkerülhetjük általa az idegcsőzáródási rendellenességek kialakulását. De valóban segít? Érdemes készítményként is szedni? A kérdésben dr Angyal Géza szülész – nőgyógyász válaszol.

MTHFR

Az MTHFR feladata, hogy a bevitt folsavat aktívmetilfolát anyaggá alakítsa, amit a szervezet így képes hasznosítani. Ráadásul nem is csak a folsavra, hanem az összes B-vitaminra kifejti hatását (a folsav B9- vitaminként is ismert). Hogy ez miért fontos? az emberiség közel 50%-ban az MTHFR gén mutációja van jelen. Ez hatalmas szám, ám szerencsére túl sok gondot nem okoz egy az elváltozás. Két formája ismert, a homozigóta, és a heterozigóta – attól függően, hogy az adott ember mindkét, vagy csak egyik szülőjétől hozza a mutációt. A homozigóta verzió lényegesen nagyobb problémát jelent, mivel nem csak a folsav hasznosulása sérül jelentősen – ezzel pedig a várandósság során az idegcsőzáródási rendellenesség kialakulásának esélye nő drasztikusan -, hanem az anya trombózishajlama is megemelkedik. Heterozigóta esetében a trombózishajlam emelkedése sokkal kisebb, ám a folsav hasznosulás itt is problémás.

Akkor miért nem születik minden második gyerek betegen?

Ha ilyen sokakat érint ez a génmutáció, akkor miért nincs több idegcsőzáródási rendellenesség? Azért, mert a folsav szerves kötésű formáját, vagyis a folátot a szervezet akkor is képes hasznosítani, ha az MTHFR jelen van(ennek ellenére tudományosan kutatások rámutattak, hogy minden negyedik idegcsőzáródási rendellenességért ez a mutáció tehető felelőssé).Vagyis az élelmiszerekből, mint a spenót hasznosítható formában jut a szervezetbe az anyag.

A kismamák a szakemberek utasítására rendszerint szednek folsavat, vagy sokkal inkább várandósvitamint, annak halmozott előnyei miatt. Azonban ha a mutáció jelen van – márpedig minden második embernél jelen van -, akkor nem mindegy az sem, hogy melyik mellett teszi le a voksát. Olyan készítményt kell keresni, melyben a lehető legtöbb anyag, így a folsav is, szerves kötési formában van jelen. Ez nem csak azt teszi lehetővé, hogy a szervezet akár 80%-kal is jobban hasznosítsa az anyagokat, hanem azt is, hogy MTHFR mutációval is legyen értelme a folsav plusz bevitelének, vagyis ekkor is csökkenthető legyen az idegcsőzáródási rendellenességek kialakulásának esélye. – mondja dr Angyal Géza.

A génmutáció jelenléte kimutatható, így fel is lehet készülni annak minden velejárójára. Ehhez vérvételre van szükség, melyből a szakemberek képesek megmondani, hogy a gond jelen van-e, illetve tanácsokat adhatnak arra nézve is, hogy igényel-e valamilyen kezelést a mutáció.

Forrás: ratkotunde.hu

Folsavat tartalamzó, egészséges élelmiszerek: brokkoli, narancs, karfiol, cékla, kelkáposzta, mogyoró, napraforgómag, kínai kel, spárga

Mire kell figyelni a folsav hasznosításához?

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek