Mire jó a keserűsó?

Mire jó a keserűsó?

Az epsom só, vagy, ahogy nagyszüleink nevezték a keserűsó, számos kultúra csodaszere sok száz éve. Számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik és felhasználási módjainak száma is rendkívüli.

Könnyebb zúzódások

Ideális lehet kisebb felületi zúzódásoknál, ha a hideg vizes borogatáshoz a rongyot olyan vízbe mártjuk, melybe előtte két evőkanál keserű sót kevertünk. Ez hűsítő szerepe mellett lohasztja is az esetleges duzzanatot.

Kisebb égések kezelése

A keserűsó ideális a kismértékben leégett bőr kezelésére. Gyulladásgátló tulajdonágainak köszönhetően csökkenti az irritációt, a viszkető érzést és a fájdalmat.

A kezelésre több féle módot is javasol a szakirodalom:

Az első rendkívül kézenfekvő: keverjük el egy csésze vízben két evőkanál sót és tegyük egy permetező palackba. Fújjuk be az érintett területet, hagyjuk rajta tíz percig és irány fürödni. Ezt ismételjük mindennap, amíg nem észlelünk enyhülést. Ez a módszer nem mellékesen, alkalmas bogárcsípések viszketésének, irritációjának enyhítésére is.

Mire jó a keserűsó?

A másik módszer rendkívül kényelmes, melynek összetevői: egy kád langyos víz, egy csésze só, pár csepp levendulaolaj és 20 perc szabadidő.

Javítja az emésztést

A keserűsó mivel elősegíti az emésztést, segít a székrekedésnél, vízvisszatartásnál. Használata belsőleg, szájon át történik: egy csésze vízben elkeverve 1-2 kávéskanálnyi keserű sót viszünk be.

Ezzel kapcsolatban azért nem árt néhány dolgot leszögezni:

  • CSAK ÉS KIZÁRÓLAG ORVOSI KONZULTÁCIÓ UTÁN, ORVOSI JAVASLATRA
  • max. 1 hétig alkalmazzuk
  • miután erőteljes tisztulást idéz elő, ne munkába menet kísérletezzünk vele

Hullámossá teszi a hajat

Keverjünk össze egy teáskanál sót + néhány csepp olíva- vagy jojobaolajat + 1/4 csésze vizet és ezt az oldatot spricceljük a negnosott hajra. Az eredmény: lágyan hullámzó, selymes frizura (különösen, ha a hajunk általában rendkívül egyenes).

Segít elűzni a lábszagot

Lábfürdő, amelybe keserű sót kevertünk, nyugtatja és pihenteti a lábat, puhítja a bőrt, elűzi a rossz szagot. Egyébként ennek a bőrpuhító hatásnak köszönhetően ideális bőrradírnak is.

Szálkák, szilánkok eltávolítása a bőrből

Ha a valamilyen úton-módon szálka (netán fémszilánk) ment a bőrünk alá, annak eltávolítására jó módszer, ha az érintett felületet keserű sóval kevert vízben áztatjuk. Ez egyébként a mellett, hogy bőrnyugtató hatású, segít a gyulladás leküzdésében, növeli az ozmotikus nyomást, ezáltal segít kilökni az idegen anyagot a szervezetből.

Kártevők elleni védekezés

A vízben felhígított sós permetlevet a gyepen szétszórva természetes, nem mérgező rovar- és csigariasztót kapunk. 5 liter vízben oldjunk fel 1-2 evőkanálnyi keserűsót és 2 hetente öntözzük vele az adott területet.

Sok helyen a talajban kevés a magnézium, ezért a nem őshonos növényeknek (pl. paradicsom) a trágyával együtt nem árt némi kis keserűsót biztosítani. A virágzás nagy igénybevétel a növénynek, ügyeljünk erre. Egy-egy  növényre kéthetente bátran tehetünk egy teáskanálnyi keserűsőt. A rózsa, a paradicsom, az azálea, rododendron különösen meghálálja. A virázó szobanövények zömére ugyanez érvényes. Fontos leszögezni, hogy amiről beszélünk az természetes trágya, a műtrágyánál nem árt minden esetben külön tájékozódni.

Odaégett edények megtisztítása

E területen is nagy segítség lehet. Néhány kanál keserűsó és a meleg szappanos víz jelentősen megkönnyíti a feladatunkat.

Forrás: Sokszínű vidék

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek