Mire jó a hideg?

Mire jó a hideg?

Fázni senki sem szeret, de három percet mindenki kibírhat. Mindössze ennyit kell eltöltenünk a speciális hidegkamrában ahhoz, hogy utána hónapokon át sokkal jobban érezzük magunkat. Hogy miképpen hat a hidegterápia, arról dr. Szokolai Erzsébet bőrgyógyász-kozmetológus szakorvost kérdeztük.

 

A bőrünk hőmérséklete normális esetben a környezetéhez igazodik. Egy 28 °C-os szobában például a bőrünk is ilyen meleg. Ha a bőrünk hőmérséklete valami miatt nagyon lehűl, az egyfajta sokkhatás a szervezet számára, amely igyekszik visszaállítani a korábbi hőmérsékletet.

Hogyan hat a hideg?

Ilyenkor „segítő” biogén anyagok, mások mellett többféle enzim és endorfin szabadul fel, hogy oda induljon, ahol a legnagyobb szükség van rá. Igen ám, de ha időközben a hideghatás megszűnik, és a bőr újra felmelegszik magától, akkor már nem igényli ezt a hőmérséklet-kiegyenlítő mechanizmust. Az említett, már felszabadult anyagok ilyenkor a bőr helyett a szervezet más részeibe kerülnek: éppen oda, ahol szükség van rájuk, például egy-egy gyulladás területére.

Mire jó a hideg?

A hirtelen ható extrém hideg által kiváltott határozott, gyorsan vezető rostokon haladó ingerület ráadásul „kiüti“ a lassú rostokon haladó, bizonytalan fájdalomingert, mivel ezek ugyanazon a „kapun“ lépnek be a gerincvelőbe (az úgynevezett kapuelmélet alapján). A hideg tehát kétszeresen is abban az irányban hat, hogy csillapodjon a fájdalom, és beinduljanak a szervezet öngyógyító, gyulladáscsökkentő folyamatai.

Javaslat

A hidegterápia különösen ajánlott ízületi problémáktól szenvedőknek és bőrbetegséggel küszködőknek. A gyógyszergyárak újabb és újabb szájon át szedhető és injekciós, valamint helyileg használatos készítményt fejlesztenek ki, de jó hatásúak a fizikoterápiás eljárások is, és egyre népszerűbbek a fürdőkezelések.

Ezek hatását egészíti ki, az esetek egy részében pedig ezeket helyettesíti a teljestest-hidegterápia.
Nem ajánlott a hidegterápia azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk, akik trombózisra hajlamosak, akik gyermeket várnak, vagy akik daganatos megbetegedéssel küzdenek.

A kezelés

A terápia előtt minden esetben konzultációra, a korábbi leletek megismerésére és orvosi vizsgálatra van szükség, különös tekintettel a vérnyomásra, mivel az a kezelés alatt enyhén emelkedhet. A kezelést csak olyan kivizsgált betegek kezdhetik meg, akik alkalmasak a hidegterápiára.

A hidegterápiához fürdőruhára kell vetkőzni. A kiálló testrészeket (orvosi nyelven: az akrákat) tanácsos védeni, tehát kesztyűt, fülvédő fejpántot vagy sapkát, szájmaszkot, meleg zoknit, cipőt kell húznunk.

Így léphetünk be a -60 fokos előkamrába, ahol 30 másodpercet kell eltöltenünk. Ezután továbbmehetünk a kezelőrészlegbe, ahol körülbelül -100-110 °C levegőhőmérséklet mellett a bőrfelszín hőmérséklete kb. +5 °C-ra csökken. Itt 2 percet töltünk. Mindkét helyiségben lassan körbejárunk, és vigyázunk arra, hogy ne dörzsöljük az összeérő bőrfelületeket. A kezelőpulttól folyamatosan szakértők figyelnek, részben az ablakon, részben kamerán keresztül, és jelzik, hogy mennyi idő van még hátra. A mikrofonon keresztül a mi hangunkat is hallják odakint. A hidegkezelés után az ízületi problémának megfelelő, vagy az egész testet könnyedén átmozgató mozgásterápiát végzünk korszerű kardiogépek és képzett trénerek segítségével.

Utána

Kúraszerű kezelés esetén akár több hónapos tünetmentesség is elérhető. Hatékonysága a hidegterápiát követő aktív átmozgató edzéssel még tovább növelhető.

Mire jó a hideg?

Az akut elváltozások esetében alkalmazott klinikai rehabilitációs és a krónikus betegségek kezelésénél használt kúraterápiás vizsgálatokra támaszkodva kijelenthető, hogy a teljestest-hidegterápia következtében javul az általános közérzet, csökken, illetve megszűnik a fájdalom, a duzzanat, a forróság. A kezelt betegek 60 százalékánál javul az általános mobilitás és az ízületi funkció, továbbá 35-40 százalékuknál csökken a gyógyszerelési igény. A pikkelysömörben szenvedő és a krónikus ekcémás páciensek bőrtünetei 15-20 kezelés után jelentősen javulnak. Csökken a bőrpír, a viszketés, és idővel eltűnnek a zavaró plakkok is. A hatások a 10-20 alkalmas kúra befejezése után további 3-6 hónapig igazolhatók.

Járulékos előnyök

Mind a hideg által kiváltott keringésjavító, méregtelenítő hatás, mind pedig az utána végzett tréning növeli az egy időben végzett fogyókúra eredményességét.

A kezelés utáni kellemes érzés egész napra jó közérzetet biztosít, csökkenti a stresszt, segíti a nyugodt éjszakai alvást.
Depresszióban szenvedők kezelésének jó kiegészítője, mivel a teljestest-hidegterápia által kiváltott endorfin-felszabadulás javítja a kedélyállapotot.

Sportolók kezelése kapcsán kiderült, hogy rendszeres hidegterápiájuk jelentősen növeli a sportteljesítményt, segíti az izmok regenerációját, gyorsítja az izommunka kapcsán felszaporodott tejsav és egyéb anyagcseretermékek kiürülését. Úgy hat, mint egy „legális dopping”.

A ma még talán kissé szokatlan terápiának sokféle betegség kezelésében van létjogosultsága. Ellenjavallata és kockázata pedig nincs több, mint a szaunázásnak!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek