Minden nap beáll a nyakam - Orvos válaszol

Minden nap beáll a nyakam - Orvos válaszol

A rengeteg ülésnek köszönhetően a legtöbbünknek fáj a dereka, háta, nyaka. Egy olvasónk tehetetlen fájdalmában fordult szakértőnkhöz nyakfájdalmával.

Kedves Doktornő!

Egy irodában dolgozom, tény, hogy sokat ülök, és egyre nehezebben végzem a munkám, szinte minden nap beáll a nyakam. Ráadásul a főnököm állandóan azt figyeli, hogy ki hányszor kel fel az íróasztaltól. Sportolni képtelen vagyok, néha egy mozdulat is nehezemre esik. Mivel csillapítsam a fájdalmat?

F. Ildikó, Kaposvár

Minden nap beáll a nyakam - Orvos válaszol

Kedves Ildikó!

A  hát- és derékfájás, sőt, a nyaktáji izomfájdalmak nagy része civilizációs eredetű, amivel nem csak az idősebb, hanem a fiatalabb korosztály is egyre gyakrabban találkozik. 
A fájdalom kialakulhat ideges feszültség, stressz,  a mozgásszegény életmód, a rossz testtartás és a monoton, egyoldalú munkavégzés miatt is, ami merevvé, görcsössé teszi 
a hát-derékizmokat.

Az állandó statikus megfeszülés, a merev testtartás rontja az izmok vérellátását, hiszen az összehúzódott 
állapotban lévő izomzat összenyomja a benne futó ereket, ami fájdalmat, ideges feszültséget 
okoz, az izomgörcsöt pedig tovább fokozza.
 Ezek a tünetek jelentősen befolyásolhatják a tartását, mozgását.

Ahogyan Ön is írta, "beállt a nyakam", s bizony aki nyakfájással küszködik, annak ismerős ez a jelenség. 
A nyakfájás megannyi formában, és számos kiváltó ok miatt jelentkezhet. 
Lehet görcsös, feszítő, éles, vagy tompa, visszatérő, ami társulhat a nyak merevségével, 
fájdalmassá válhat a fej jobbra-balra fordítása, vagy le-fel emelése, de kiterjedhet a vállakra, a csuklyás izomra, vagy a lapockákra is. 
Súlyos esetben az ember szinte mozdulni sem képes. A nyaki fájdalom okai között kell keresnünk szintén a monoton, kényszertartásban végzett munkát. Sajnos szabadidőnkben is túlságosan sokszor meredünk a tekintetünkkel egy pontra, órákig nézzük a televíziót, a számítógép képernyőjét. A másik „bűnös”: az állandó szorongás és feszültség, amitől bemerevednek az izmok. Ösztönösen összehúzzuk a vállunkat, míg végül a csuklyás izmokban koncentrálódik a görcs, a fájdalom.

Az érzelmi feszültségek, napi szinten a munkahelyi megfelelési kényszer, az otthoni gondok mind befolyásoló tényezők lehetnek, ami miatt megfeszülhetnek, bemerevedhetnek a nyakizmok, ezért romlik az izmok, és a fej vérellátása, kialakulhat a fejfájás is.

Igyekezzen változtatni az életmódján! Nem győzöm hangsúlyozni, milyen óriási jelentősége van a rendszeres mozgásnak, ami nemcsak a testtartásán javít, de oldja a feszültségét is. Kezdje 10-15 perces sétával a mozgást, már az is sokat javít az állapotán!

Dr. Fükő Zita
Reumatológos

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek