Milyen vitamint érdemes szedni 50 fölött?

Milyen vitamint érdemes szedni 50 fölött?

A patikák polcain számos, szenioroknak formulált vitaminos-nyomelemes készítmény sorakozik, „50+” jelöléssel. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mennyire indokolt ilyeneket szedni 50 éves kor felett, és mi remélhető az alkalmazásuktól.

A fiatalabb szeniorok életvitele, vitamin- és nyomelemszükséglete az ereje teljében lévő felnőttekével mérhető össze. Ezzel szemben a krónikus betegségben szenvedő, többféle gyógyszert szedő, esetleg kórházi kezelésben részesülő, pszichoszociális problémákkal terhelt idősek – 65 év felettiek – körében gyakori az alultápláltság, a vitaminok és nyomelemek hiánya.

A vitaminok és nyomelemek hiányállapota az időskorúaknál fokozottan jelen lehet. Az emésztőrendszeri és egyéb alapbetegségek, a depresszió, a fogazat romlása és azzal összefüggésben a rágási és nyelési funkciók károsodása, együtt ahhoz vezetnek, hogy egyoldalúan, friss zöldségekben és gyümölcsökben szegényen táplálkoznak az idős emberek. Emellett a szaglás és az ízlelés gyengülése is hozzájárul ahhoz, hogy kevésbé változatosan elkészített, friss ételeket fogyasztanak. Ezen tovább ronthatnak pszichés és szociális tényezők is, így a társ elvesztése miatti gyász vagy a szűkös anyagi helyzet.

Igazolt jótékony hatások

Szükséges azoknak a mikrotápanyagoknak a pótlása, amelyek a táplálékkal nem jutnak be a szervezetbe. Bár a vitaminok és nyomelemek csodákra nem képesek, de szerepük lehet az időskori makuladegeneráció kivédésében, illetve a már kialakult betegség progressziójának lassításában, a légúti infekciók megelőzésében, a védőoltások hatékonyságának növelésében vagy akár a kognitív funkciók javításában.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

Milyen vitamint érdemes szedni 50 fölött?

 

Fontos vitaminok és nyomelemek

Folsav (B9-vitamin): Ha a szervezet folsavhiányos, fokozott az érelmeszesedés veszélye, illetve gyakoribbak lehetnek az emlékezési zavarok.

Kobalamin (B12-vitamin): Már az enyhe fokú hiánya is összefüggésbe hozható például koncentrációs zavarokkal, depressziós hullámokkal, ezenkívül a demenciák kialakulását és súlyosbodását is okozhatja.

●  Cink és szelén: Vizsgálatok alapján a 60-65 év felettiek nem jutnak hozzá a napi szükséges cinkmennyiség feléhez sem. A nyomelempótlás hatására javul a légúti fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség, csökken a légúti fertőzések okozta morbiditás és mortalitás, illetve az influenzaoltás után jobb volt az immunválasz.

●  Ezen kívül a C- és D-vitamin

A cikk a Patika Tükörben jelent meg! Keresse lapunkat a gyógyszertárakban!
Kapcsolódó írások