Milyen gyakran takarítsak?

Milyen gyakran takarítsak?

A takarítás általában azon háztartási feladatok közé tartozik, ami finoman szólva sem a legkedveltebb. A legtöbben örömmel elodáznák vagy elfelejtenék, de azért ez az esetek jelentős százalékában megvalósíthatatlan. Pedig jól hangzik. Egyetlen legyintésre vagy tapsra tisztává varázsolni a lakást? Szép álom! De azért túlzásokba sem kell esni. Jó ötlet az arany középutat megkeresni, ami minden egyes háztartásnál mást jelent.

2023.01.23

Mit? Mennyit? Hányszor?

Az egyik sarkalatos kérdés, hogy mik azok a tisztítószerek, amik nélkülözhetetlenek. A fertőtlenítő szerepe az utóbbi években teljesen megváltozott. Míg néhány esztendeje elsősorban azoknak az életében került elő, akik valamilyen immunitással összefüggő probléma miatt kénytelenek voltak extra mértékben gondoskodni a vírusok, bacilusok elpusztításáról, addig mára gyakorlatilag nincsen olyan ember, akinek a keze ügyében ne lapulna egy kézfertőtlenítő kisebb-nagyobb kiszerelésben. S ugyanez figyelhető meg a takarítással kapcsolatban. Amíg régen erős szereket elsősorban egészségügyi intézményekben alkalmaztak, addig jelenleg mindennaposnak mondható a használatuk. Hogy miért? Azért, mert a vírusokkal, bacilusokkal és egyéb hívatlan vendégekkel, szabad szemmel nem látható mikroorganizmusokkal szemben védekezni egyéni felelősség.

Milyen gyakran takarítsak?

Ugyanakkor itt következik a lényeg: a túlzott fertőtlenítés kifejezetten káros. Az emberi szervezet működése azért annyira gördülékeny, összetett és komplex, mert számtalan baktérium járul hozzá a jelenlétével, mind a bél-, mind a bőrflórában. Vagyis ha ezek a bacilusok végül a túlzott takarítási láz áldozatává válnak, az konkrétan az immunrendszer legyengülését, ezzel együtt pedig a megbetegedésekre való hajlam növekedését hozhatja magával. Tehát a nagy igyekezet pont az ellenkezőjét generálja. Nem, hogy nem csökken például a megfázások száma, hanem határozottan nő.

Így heti egy alkalom bőven elegendő, amikor a tisztává varázslás a lakás vagy ház egészét érinti. A fürdőszoba kitakarítását is célszerű ekkora időzíteni, a portalanítással, felmosással egyetemben. A nagyobb szennyeződések összegyűjtésében, eltávolításában a porszívó vagy seprű játszhat főszerepet, míg ezek után következhet a felmosóvíz elkészítése. Ebbe a fertőtlenítő hatású szerek valamelyike bátran kaphat helyet. Gyermekes vagy házi állatos családokban fokozottan ildomos odafigyelni arra, hogy olyan készítmény kerüljön a figyelem, és az alkalmazás célkeresztjébe, ami óvja a kicsiket, túl azon persze, hogy hatékony.

Az illatos is alkalmas lehet?

Természetesen, nem szükséges, hogy erős fertőtlenítőszeres szag terjengjen az otthon minden egyes sarkában. Az illatosított variációk ugyanúgy eredményesen végzik a feladatukat, viszont közben élhetőbbé varázsolják a környezetüket az orrot csalogató aromáknak köszönhetően.

Ami a mennyiséget illeti, érdemes az adott termék használati utasításához igazodni, és semmiképpen sem túlzásokba esni, mert teljesen felesleges, ráadásul pazarlás is egyben. Ilyen módon egy egészséges, nagyon is élhető, és életre teremtett közeg hozható létre, aminek a tisztasága megkérdőjelezhetetlen.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek