Milyen a jó párna? Megmutatjuk!

Milyen a jó párna? Megmutatjuk!

Nagyok a különbségek párna és párna között. Vajon miért? Mindent a jó párnákról!

A pihentető alvás alapvető feltétele, hogy kényelmes ágyban, megfelelő kiegészítőkkel berendezkedve tegyük azt, ehhez pedig nem csak az ágy szivacsa, vagy matraca, hanem a párna milyensége is elengedhetetlenül fontos, főleg azok számára, akik nyaki, hát, láb, esetleg csípő problémákkal küzdenek

Test-párna

Egy átlagos felnőtt méretéhez igazodó, extrán nagy párna. Az ún. test-párna kifejezetten előnyös az oldalukon alvóknak, illetve a gömbölyödő pocakkal rendelkező kismamáknak.

Milyen a jó párna? Megmutatjuk!

A párna méretei alkalmasak arra, hogy szinte a teljes test meg legyen támasztva, így a nyak, a fej, a térd és a lábszár is egy meghatározott pozícióban tartható. Ezzel elősegíti a vérkeringést, miközben lecsökkenti a fájó pontokra nehezedő terhelést

Ortopédiai párna

Ezek a kemény, orvosi célra kifejlesztett párnák a nyaki- és hátfájdalmakra panaszkodóknak ajánlott elsősorban. A speciális anyagokból készült párnák megtámasztják, és stabilan tartják a gerincet alvás közben, ezzel lehetőséget adva a teljes pihenésre az ágy melegében.

Nyakpárna

Talán ez az egyik legismertebb speciális párnatípus. Mivel a helytelen tartás kellemetlen fájdalmakat gerjeszt a nyakban, amely hamar kisugárzik a háttájékra is, ezért a nyakpárnák népszerűsége egyre növekszik. Az egyedi kiképzéssel rendelkező párnák, a bennük lévő memória habnak köszönhetően tökéletes tartást adnak a fejnek, így orvosolva a fájdalmat.

Párna az alsó hátnak

A természetes tartásnak és a gerinc formájának köszönhetően, a hát vonalában megfigyelhető egy S alak. Ez a párna ennek a kitámasztásában játszik szerepet, kitöltve a hézagot az ágy és a hát között. Ugyancsak ajánlott a hosszú órákat autózóknak, vagy a nap tetemesebb részét székben ülve töltőknek.

Lábpárna

A henger alakú párna tökéletesen alkalmas egy adott pózban rögzíteni a lábat. Ez különösen a sérült, vagy ízületi fájdalmakban szenvedők pihenését könnyíti meg. Szintén hasznos a törött végtag felpolcolásánál, és kitámasztásánál, így biztosítva a megfelelő vérkeringést.

Jó, ha tudod!

Bár számos párnatípus létezik, ezek nem ajánlottak mindenki számára egyformán. A párnát egy hétig érdemes tesztelni, és ha a fájdalom nem szűnik, vagy más testtájon jelenik meg, érdemes felhagyni a használatával!

Forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek