Milliók életét keseríti meg az endometriózis

Milliók életét keseríti meg az endometriózis

Az endometrium jelentése méhnyálkahártya, mely egy hormonérzékeny szövet, ami a méh belső részét borítja. Az a kifejezés, hogy hormonérzékeny arra utal, hogy a szövet reagál bizonyos hormonok jelenlétére. Jelen esetben ez az endometrium vastagodását, majd a ciklus végén annak leválását jelenti. Normál esetben ez a szövet a vérzés útján távozik a szervezetből, majd a folyamat kezdődik előről.

Van egy betegség, mely lehetetlenné teszi a családalapítást, és sajnos mind a mai napig nem tisztázott pontosan, miért is alakul ki. Ez a kór az endometriózis, amivel sok családra vágyó nő kénytelen megküzdeni, de sajnos nem csak a gyermekáldás lehetetleníti el, hanem az életminőséget is jelentősen rontja. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos válaszol.

Mi is pontosan az endometriózis?

Bár rengeteget hallani erről a kórról, a többség még sincsen tisztában azzal, hogy mit is jelent ez pontosan, csupán néhány tünetre koncentrálnak vele kapcsolatban. Ez pedig veszélyes lehet, hiszen az endometriózis komoly fájdalmakkal is járhat, és meddőséget okozhat.

Az endometriózis betegség lényege, hogy a szövet, illetve az azt alkotó sejtek a testen belül máshol is megjelennek. Ez már önmagában sem jó dolog, hiszen a nem oda való sejtek folyamatos steril gyulladást idéznek elő a területen, de emellett a hormonérzékenység is gondot jelent. Amikor ugyanis a menstruációs ciklus hormonjait termelni kezdi a test, azok nem csak a méh és környékén fejtik ki a hatásukat, hanem az egész testben, eljutnak mindenhová. A testen belül nem megfelelő helyen lévő endometrium, vagyis méhnyálkahártya pontosan úgy reagál ezekre a hormonokra, akár a méhben, vagyis megduzzad, majd leválik. Ebben az esetben azonban a természetes tisztulás nem lehetséges, vagyis a levált szövetek a testüregben rekednek, ahol gyulladást, és összenövéseket (adhézió) válthatnak ki.

Mi az oka, és mit tehetek ellene én?

Sajnos az endometriózis pontos oka ismeretlen. Egyes elméletek szerint genetikai hajlam kérdése, míg mások szerint a hasüreg környékén olyan őssejtek maradnak, melyek a környezet, illetve akár betegségek, hormonok hatására méhnyálkahártya sejtekké alakulnak, azok minden képességével együtt.

A tünetek között találkozhatunk az erőteljes fájdalommal járó menstruációval, az ovuláció, vagy szex közben jelentkező fájdalommal, a fokozott vérzéssel és természetesen a meddőséggel is. emellett jelentkezhet erős alhasi görcs, a menzesz összezavarodása, fájdalmas, esetenként akár véres vizelet, hasmenés és székrekedés is.

Milliók életét keseríti meg az endometriózis

Dr. Angyal Géza elmondta, hogy a kialakult betegség kezelése minden esetben szakember feladata, aki dönthet gyógyszeres terápia mellett, de a műtét is könnyen szóba jöhet ilyenkor.

Az endometriózis kialakulásának okai között előkelő helyen szerepel a stressz, a mozgásszegény életmód, és a nem megfelelő táplálkozás is – vagyis a szervezet kimerülése. Ezenkívül gyógyszeres és fájdalomcsillapító kezelések, és hosszútávú gyógynövényfogyasztás hatására is jelentkezhet a kór. Sőt, a gyenge immunrendszer is könnyen vezethet a baj kialakulásához.

A megelőzését a megfelelő életmóddal tehetünk sokat, illetve az immunrendszer megfelelő működésével. Ezt a szervezet tápanyagraktárainak feltöltésével érhetjük el. Sok esetben a kór a meddőség miatt orvoshoz forduló nőknél derül ki, így számukra kézenfekvő a megfelelően tagolt, szerves kötésekkel rendelkező várandós vitamin szedése, hiszen az ilyen készítményből lényegesen nagyobb hatékonysággal szívódnak fel a tápanyagok. A készítmény komplexitása külön jó a kismamáknak, vagy babára vágyó nőknek, ám tökéletesen megfelel akkor is, ha a cél nem a családalapítás. Mindemellett nem szabad megfeledkezni a kiegyensúlyozott táplálkozásról és a megfelelő mozgásról sem!

Forrás: ratkotunde.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek