Mikrotápanyagok a csontok egészségéért

Mikrotápanyagok a csontok egészségéért

A csontritkulást „néma kórként” is emlegetik. Nem véletlenül, hiszen a csontok ásványi anyag tartalmának a csökkenése kezdetben nem jelentkezik észrevehető tünetekkel. Amikor már megjelennek a tünetek, és az elesések következtében könnyen és gyakran törnek a csontok, akkor már alig-alig van lehetőség gyógyulásra. Jobb a csontritkulást megelőzni, mint kezelni!

A változókor utáni időszakban a nők és az idősebb korú férfiak közül sokan tartanak attól, hogy a csontjaik törékennyé válnak. Tudni kell, hogy a csontritkulás kockázata bizonyos mikrotápanyagok bevitelével csökkenthető. A megelőzésre azonban már fiatal kortól kezdve figyelmet kell fordítani.

A rendszeres kalcium- és D-vitamin-bevitel a csontritkulás megelőzésének és kezelésének is az alapkövét jelenti. Magyarországon a lakosság D-vitamin-szintje jellemzően alacsony, ami a napfényhiányos időszakban egyértelműen szükségessé teszi a pótlást (napi 2000 NE D3-dózisban). A kalcium vonatkozásában sem jobb a helyzet. Akik kevés tejterméket fogyasztanak, azoknál megfontolandó lehet napi néhány száz milligrammos kalcium-pótlás. Ezeken a mikrotápanyagokon kívül azonban egyéb ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek alkalmazása is szóba jön, ha a cél a csontozat egészségének a biztosítása.

Mikrotápanyagok a csontok egészségéért

Ázsiában különösen népszerűek a K2-vitaminos szerek

A kalcium és D-vitamin kombinációja az utóbbi időszakban bővülni látszik, mégpedig a K2-vitaminnal. A K-vitamin számos fehérje, köztük az oszteokalcin működésében is szerepet kap a csontokban, ugyanakkor máig nem egyértelmű az, hogy a K-vitamin patikaszerekkel való pótlása hozzájárul-e a csontritkulás rizikójának a csökkentéséhez. Ázsiában, elsősorban Japánban népszerűségnek örvend a K2-vitamin patikaszerekkel való pótlása a csontritkulás kezelése céljából, főként a nőknél, a változókort követően.

Lényeges a magnéziumbevitel

Egyre inkább alátámasztott a magnéziumnak a csontok egészségében játszott szerepe. Úgy tűnik, hogy a táplálékkal (pl. teljes kiőrlésű magvak, diófélék) történő megfelelő mértékű magnéziumbevitel kedvezően hat a csontok egészségére. Emellett, van néhány vizsgálat, amely a patikaszerekkel történő magnéziumpótlás előnyét igazolja – elsősorban idősebb nők körében. Szem előtt tartandó, hogy a magnézium és a D-vitamin kölcsönösen elősegítik egymás hatását, vagyis a megfelelő magnéziumbevitellel ahhoz is hozzájárulhatunk, hogy a szervezet jobban hasznosítani tudja a csontok számára szükséges D-vitamint.

Számítanak a nyomelemek is

Csak milligrammnyi mennyiségekről van szó ugyan, mégis szüksége van a csontoknak fluorra, mangánra, illetve cinkre. Ha megnézzük, hogy ezek a nyomelemek hol találhatók meg az emberi szervezetben, akkor a legnagyobb mennyiségekre a csontokban bukkanhatunk.

Az emberi szervezetben lévő fluor 99 %-a a csontokban és a fogakban található. A fluor a csontok növekedéséhez szükséges, és a csontnövekedés egyfajta serkentője gyermekkorban. A fluorral való ellátottság tehát fiatal korban különösen fontos. Az emberi szervezet azonban okos: míg gyermekeknél az étellel vagy itallal szervezetbe jutó fluor akár 80 %-a is hasznosul, mert szükség van rá, felnőtt korban ez a hasznosulási arány lecsökken, hiszen az aktív csontnövekedés már nem jellemző.

A mangánnak és a mangánpótlásnak a csontok egészségében betöltött szerepét számos kísérlet és vizsgálat igazolta az állatoknál. Ugyanakkor, kevésbé egyértelmű a kép, ha a humán csontok egészségét és a mangánpótlást vesszük górcső alá. Annyi azonban megállapítható, hogy ajánlott mangánt tartalmazó ételeket szerepeltetni az étlapon, így például hüvelyeseket, dióféléket vagy barna rizst.

Az izmok, porcok egészsége is fontos!

Amennyiben a célunk az, hogy minél több évtizeden át megőrizzük a mozgásképességünket, akkor a csontok mellett gondolni kell az azokkal szorosan együttműködő porcok, izmok egészségére is. A mozgásszervek épségét és funkcióképességét szolgáló legtökéletesebb recept az egész életen át tartó kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás lehet.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

 

A cikk a Patika Tükörben jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek