Mikor vagyok termékeny? A peteérés 10 jele

Mikor vagyok termékeny? A peteérés 10 jele

Amíg nem akarnak gyermeket, a nők többsége nem igazán figyeli hónapról hónapra teste változásait - pedig ilyenkor sem ártana. Amikor viszont indul a babaprojekt, már elengedhetetlen, hogy figyeljük testünk jelzéseit, hogy tudjuk, mikor vagyunk termékenyek, és mikor nem.

Ovulációs fájdalom

Néhány nő hirtelen, erős fájdalmat érez a hasa alsó felében, amikor peteérése van. Fontos tudni, hogy a fájdalom nem normális dolog. Ha csak érezzük, hogy peteérésünk van, az oké, de az erős fájdalom az valami rendellenességre utal. Lehet szó petefészek cisztáról, korábbi műtétek után maradt letapadásról vagy más egészségügyi problémáról. Ha rendszeresen érzünk ilyen fájdalmat a periódusunk közepén, akkor vizsgáltassuk ki magunkat, mert ha babára vágyunk, akkor ezt minél hamarabb meg kell oldani.

Csökkenő ébredési hőmérséklet

Nem csak egy babára vágyó nőnek lehet hasznos, ha egy alkalmazásban vagy grafikonon vezeti az ébredési hőmérsékletét. A menstruációs periódus első felében az alacsonyabb hőmérséklet a jellemzőbb (36.4-36.7 C), ami a peteérés 1-2 napján még pár tized fokkal lejjebb megy, majd utána jelentősen megemelkedik (akár 37 C fölé is), és így marad a ciklus második felében.A legtermékenyebbek a peteérés napján és az azt megelőző pár napban vagyunk. Miután a hőmérséklet megemlekedett, már késő minden próbálkozás.

Mikor vagyok termékeny? A peteérés 10 jele

Méhnyaknyák

Érdemes figyelned a méhnyaknyákodat is. Ehhez nem kell semmi különöset csinálnod, mert amikor kimész pisilni a vécépapíron fel fog tűnni a változás.

A menstruációd után jön egy teljesen száraz pár nap, aztán először ragadós lesz a váladék, majd krémes, aztán vizes, és ekkor jön a zselészerű, átlátszó, tojásfehérjére emlékeztető állapot, ami a peteérés közeledtét jelzi. Ez nagyon feltűnő jelenség, úgyhogy biztos észre fogod venni pisilés után.

A méhnyak állapota

A testünk nagyon jól ki van találva, és így a méhnyak is alkalamzkodik a termékeny és terméketlen időszakokhoz. Két ujjadat használva tudod kitapintani a méhnyakadat, és a legjobb ha reggel, egy kiadós kézmosás után vizsgálod meg mindig. Terméketlen időszakban kemény lesz és száraz, míg termékeny időszakban puha, nyílt és nedves.

A peteérés további lehetséges jelei, bár ezek nem annyira megbízhatóak, mint az előzőek:

  • Mellfeszülés, érzékenység
  • Nagyobb szexuális étvágy
  • Magasabb energiaszint
  • A látás, a szaglás és az ízlés érzékenyebbé válik, kiélesedik
  • Vízvisszatartás
  • Kis vérzés - csak pár cseppről van szó
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek