Mikor érdemes lizint szedni?

Mikor érdemes lizint szedni?

A lizinről nem sokat hallani, pedig egy alapvető, esszenciális aminosavról van szó - a fehérjék építőkövéről. Ráadásul a szervezet nem tudja önmaga előállítani, így kénytelenek vagyunk külső forrásokból fedezni. Mutatunk 4 egészségügyi előnyt, amiért érdemes szedni. (Fizetett hirdetés)

2021.09.17

A lizin véd a herpesz ellen és gyorsítja a gyógyulását

Aki már egyszer elkapta a herpeszt, sajnos élete végéig elkíséri: ugyanis nem gyógyítható, és időről időre előtör. Ha érzed azt az ismerős, bizsergő érzést az ajkadnál, már akkor érdemes a lizinhez nyúlni, ez ugyanis akár a herpesz kiújulását is megakadályozhatja. Az ajkakon megjelenő, úgynevezett 1-es típusú herpessimplex vírus (HSV-1) jellemzően akkor jön elő, amikor az immunrendszer legyengült, vagy épp egy stresszes időszakban vagyunk.

Mikor érdemes lizint szedni?

Csökkentheti a szorongást

A lizin blokkolja a stresszválaszban résztvevő receptorokat, és csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét.

Segíthet megelőzni a csontritkulást

A lizin másik nagy előnye, hogy segíti a kalcium felszívódását a belekből, így - még ha közvetve is - de szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében. A túl sok kalcium azonban felhalmozódhat a vérben, ami akár szívbetegségekhez is vezethet hosszú távon. A lizin ellenben fokozza az erekben lévő kalcium mozgását és megakadályozza, hogy lerakódjon.

Támogatja az immunrendszert

A lizin antibakteriális, anitvirális hatású, így meghűléses időszakokban is ajánlott a fogyasztása. Nem csak a betegségek megelőzésében segít, de lerövidíti a tünetek időtartamát is.

Mikor érdemes lizint szedni? Avagy a lizinhiány tünetei

A lizin hiányára akkor kell gyanakodni, ha az alábbi tünetek közül legalább 3 egyidejűleg fennáll:

  • májproblémák,
  • hangulatingadozások,
  • koncentrációs nehézségek (agyi köd),
  • állandó fáradtságérzet,
  • hajhullás,
  • étvágytalanság.

A lizin tehát egy olyan esszenciális aminosav, amelynek fogyasztása számos előnnyel jár, a herpesz megelőzésétől kezdve, a szorongás csökkenésén át egészen a sebgyógyulás elősegítéséig. Ha nem fogyasztasz elegendő lizint, akkor a szervezeted nem lesz képes elegendő hormont és immunsejtet termelni - így mindenképp ajánlatos étrend-kiegészítő formájában is pótolni.

Mikor érdemes lizint szedni?

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek