Miért visz el több nőt a szíve?

Miért visz el több nőt a szíve?

Egyenlőtlen arányú Európán belül a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata: a kelet-európai országokban lényegesen többen halnak meg például szívinfarktusban és szélütésben, mint más régióban a European Heart Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerint. Ezekben az országokban összességében a várható élettartam is alacsonyabb - írja Nicholas Townsend és kutatócsapata.

A szív- és az érrendszer betegségei évente több mint négymillió ember halálát okozzák Európában, ezek 45 százalékos aránnyal a leggyakoribb halálozási okok. Bár az idősebbeket gyakrabban érinti, mint a fiatalabbakat, évente mégis 700 ezer 65 év alatti ember hal meg ilyen okból.

"A nők körében többen halnak meg ilyen betegségekben, mint a férfiak körében, bár főként idősebb korban" - fejtette ki Townsend, aki a brit Oxfordi Egyetem szívalapítványát vezeti.

A szakértők szerint ez a nők vékonyabb erei miatt van, amelyek megnehezítik az operációt és a gyógyszerek adagolását. Az egyre jobb kezelési módszereknek köszönhetően folyamatosan csökken a halálozási arány. A rizikófaktorok, például a túlsúly és a diabétesz kialakulási arányának növekedése azonban ellensúlyozza mindezt. "Az öregedő társadalom legfontosabb problémája az lesz, hogy egyre több szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdő embert tudunk életben tartani, ez pedig nagyobb leterheltséget jelent az egészségügyi rendszernek" - véli Townsend.

Miért visz el több nőt a szíve?

Összesen nyolc olyan európai ország van, amelyben százezer nőre kevesebb mint 250, szívbetegség miatt bekövetkező haláleset jut: Franciaország, Spanyolország, Dánia, Hollandia, Norvégia, Svájc, Nagy-Britannia és Izrael. Hat országban viszont több mint ezer nővel végez ilyen betegség: Macedóniában, Ukrajnában, Moldovában, Kirgizisztánban, Üzbegisztánban és Türkmenisztánban. A tudósoknak viszont az utóbbi két országról csak 2005-ös, illetve 1998-as adatok álltak rendelkezésére. Magyarországon százezer nőből átlagosan 646-tal végez szív- és érrendszeri betegség 2013-as adatok szerint.

Férfiaknál is hasonló a helyzet: Izraelben, Franciaországban és Spanyolországban kevesebb, mint 300 szívbetegség okozta haláleset jut százezer személyre, míg Ukrajnában és Türkmenisztánban több mint 1500. Magyarországon 921 ilyen haláleset jut százezer férfira.

Magyarországon mind a nők, mind a férfiak körében 22 százalékkal csökkent az ezen betegségekkel összefüggő halálozási arány az egy évtizeddel korábban mért adatokhoz képest.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek