Miért vagyok fáradt már megint?

Miért vagyok fáradt már megint?

Néha hasznos lenne kívülről megfigyelni önmagunkat, mert akkor sokan rácsodálkozhatnának, hogy gyakorlatilag minden évszakban képesek vagyunk elégedetlenkedni: mindig azzal az évszakkal van bajunk, ami épp van. De tavasszal – kivételesen – jogos lehet a panaszkodásunk!

Télen nagyon hideg van és keveset süt a nap, nyáron nagyon meleg van és túl sokat süt a nap, ősszel sokat esik az eső és borongós az idő... Azt gondolhatnánk, hogy ezalól az egyetlen kivétel a tavasz, mert ilyenkor melegszik az idő, zöldül a természet –ám még ekkor is képesek vagyunk levertek, álmosak, rosszkedvűek és fáradtak lenni, hisz ekkor menetrendszerűen megérkezik a tavaszi fáradtság.

Ha végiggondoljuk ezt, akkor igazán elszomorodhatunk. Függetlenítjük vajon magunkat az időjárástól?Egyáltalán miért vagyunk fáradtak pont tavasszal?

Miért vagyok fáradt már megint?

Csak a változás állandó

Szervezetünknek (és persze a lelkünknek is) jókorafeladatot ad az évszakokhoz való alkalmazkodás: a tavasz beköszöntekor zajlik talán a legjelentősebb időjárásbeli változás az év folyamán, mert gyorsan, órák alatt változhatnak meg az időjárási viszonyok – manapság talán még inkább, mint néhány évtizeddel ezelőtt. A légnyomás is emelkedik, süllyed, a hideg idő helyett egyre melegebb lesz, a jó időben szükségszerűen többet mozgunk, a téli tunyaságot felváltja az aktívabb életmód.A nap egyre magasabb a horizonton,már fényesebben ragyog, az erejét is érezni, és ez visszafogja a melatonintermelésünket, emiatt éjjel rosszabbul alhatunk, nappal álmosabbak lehetünk. A téli, sötét hónapokban romlik a szervezet szerotoninellátottsága, tavasszal a helyzet javul, de az átállás nem feltétlenül tünetmentes.

Ez a sok változás mind fárasztó, különösen akkor, ha hirtelen köszönt be a jó idő, ha nincs átmenet, hanem a hideg télből hipp-hopp meleg tavasz lesz: ilyenkor a kezdeti lelkesedést nagyon gyakran követi a levertség, a fáradtság, a lelassulás, az állandó álmosság és dekoncentráltság.

Miért vagyok fáradt már megint?

Ne beszéljünk zöldségeket!

Manapság ugyan már megfelelő, kiegyensúlyozott lehet a táplálkozás télen és nyáron is, hisz zöldséghez-gyümölcshöz télen ugyanúgy hozzá tudunk jutni, mint máskor.A legkönnyebb, ha az egész év folyamán ügyelünk arra, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzunk: télen, koratavasszal, a szabadföldi zöldségek megjelenése előtt is elérhetők a vitaminokban gazdagabb friss vagy savanyított, fagyasztott zöldségek, gyümölcsök, ha ezeket folyamatosan fogyasztjuk, és minimalizáljuk a zsírbangazdag ételeket, akkor már sokat teszünk azért, hogy a szervezetünk ne szenvedjen hiányt vitaminokban. Ha mégsem sikerül kiegyensúlyozottan táplálkozni (vagy hiány van valamilyen vitaminból, ásványi anyagból), akkor étrend-kiegészítőkkel lehet ezt pótolni. A D-vitamin pótlása ősztől az igazi tavaszi napsütés megjelenéséig mindenkinek ajánlott. A tavaszi fáradtság sajnos az immunrendszerünkre is rossz hatással van: ilyenkor fordul elő, hogy hiába melegszik az idő, csak összeszedünk egy vírusfertőzést vagy egy jó kis megfázást, köhögés kínozhat minket, torokgyulladásunk is lehet, sajnos ilyenkor mégjellemzőek a lázas betegségek.

Ami képes enyhíteni a kellemetlen tüneteket és valamelyest védelmet nyújt a kisebb-nagyobb fertőzésekkel szemben, az a mozgás a szabad levegőn. Ha valaki télvíz idején is kijárt a szabadba sétálni, futni, kerékpározni, túrázni, aztsokkal kevésbé terheli meg a tavaszi fáradtság.

Ha a fáradtság, kimerültség, rosszkedv és a visszatérő fertőzések 3-4 hétnél tovább tartanak, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni egy alapos kivizsgálásra.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek