Miért ne pisilj szex előtt?

Miért ne pisilj szex előtt?

A hólyaghurut rendkívül kellemetlen betegség, amit könnyű elkapni, ha szeretkezés előtt megyünk vécére. Inkább utána kellene.

A húgycső körül normális esetben megtalálható egy bakteriális flóra, de ez általában nem okoz fertőzést, hiszen az egészséges húgyutak ellenállnak. Ha a húgycső nyálkahártyáján valamilyen mikrosérülés keletkezik, a kórokozók (gombák, vírusok vagy leggyakrabban baktériumok), köztük a normálisan is jelen lévő baktériumok behatolnak a mélyebb rétegekbe, és ott fertőzést okoznak. A húgyutak fertőzései többféle területet is érinthetnek: a húgycsövet, a hólyagot, a húgyvezetékeket vagy a veséket. A húgycső és a hólyag esetében alsó húgyúti fertőzésről van szó: ez enyhébb lefolyású betegség. Felső húgyúti fertőzésnél a vesék is megfertőződnek, s ez már súlyosabb eset.

Miért ne pisilj szex előtt?

 

Miért a nők?

A nők húgycsöve sokkal rövidebb, mint a férfiaké (mintegy 2,5-4 centiméter hosszú), a kórokozók tehát rövidebb úton juthatnak fel a húgyhólyagba. Másrészt a húgycső nyílása igen közel található a hüvelybemenethez és a végbélnyíláshoz is, ezért gyakoribb náluk ez a betegség. A fertőzés a hüvely felől is támadhat: a hüvelyben megtalálható baktériumok vagy kórokozók innen is a húgycsőbe kerülhetnek. A hólyaghurut fiatal nőknél jellemzően az első néhány szexuális együttlét után alakul ki, ezért is hívják nászutas betegségnek. A szexuális aktussal járó feszítő hatás a húgycső falára is hatással lehet, az így keletkező pici sérülések is megkönnyíthetik a kórokozók dolgát. Ezért nem is ajánlott szexuális együttlét előtt pisilni menni. Utána azonban érdemes lehet vécére menni, hogy az esetlegesen odakerült kórokozókat a vizelet eltávolíthassa a nem kívánt helyekről. Jobb minél előbb orvoshoz fordulnunk, hogy a háttérben esetlegesen meghúzódó nőgyógyászati vagy urológiai betegség kizárható legyen. Semmiképpen ne késlekedjünk, ha lázat és deréktáji fájdalmat tapasztalunk, mert ez már vesegyulladásra utalhat! A kezelés minél korábbi elkezdése azért is javasolt, mert a nem teljes gyógyulás azt eredményezheti, hogy a betegség elhúzódhat, krónikussá válhat. A gyulladás okozóját vizeletvizsgálattal lehet megállapítani.

 

Kezelés

Baktérium okozta fertőzés esetében az orvos antibiotikum-kúrát, majd (a bélflóra helyreállítására) probiotikumokat javasol. Ha szükséges, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő szert is felír. Amennyiben szexuális eredetű a fertőzés, fontos, hogy mindkét fél kezeltesse magát, különben pingpongfertőzés alakulhat ki, amelyet a partnerek oda-vissza adnak egymásnak! Azt szoktuk még tanácsolni, hogy a beteg igyon sokat, és menjen gyakran vécére! Így kisebb lesz a bakteriális koncentráció, valamint megelőzhető a vizelet pangása. A sokáig tartogatott vizeletben ugyanis könnyebben elszaporodhatnak a kórokozók.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek