Miért káros az egész napos ülés?

Miért káros az egész napos ülés?

Sharon Gavin korábban egész nap talpon volt, most pedig egy irodában ül. A változást eléggé megsínylette. 2002-ben, 12 évnyi nővérkedés után állást váltott, és most egy képernyő elé görnyedve tölti napjait. Nyaka, háta és a bal válla fáj. "Itt túl sokat ülök, ott meg túl sokat álltam" - mondta az 57 éves Gavin, aki egy gyógyszergyártó cég betegbiztonsági specialistája.

Ezzel a problémával azonban nincs egyedül.  Ma már mindennél tisztább, hogy milyen veszélyeket rejt magában az egész napos ücsörgés - legyen az a számítógép, vagy a tévé képernyője előtt. Az elmúlt években a kutatók összefüggésbe hozták a hátfájdalmakkal, az ismétlődő sérülésekkel, az elhízással, sőt, még a cukorbaj és a szívbetegségek megnövekedett kockázatával is.

Mit tegyen tehát egy aktakukac? Akinek nincs lehetősége pályát módosítani, az is tehet lépéseket az egészségesebb irodai élet érdekében. Például a szék kicserélhető tornalabdára, sőt, akár futópad-asztalra is (tényleg!). Első lépésként azonban elegendő, ha óránként öt percet sétálgat. Katy Bowman, a venturai Rehabilitációs Intézet igazgatója, biomechanikai szakértő szerint a legjobb megoldás, ha különféle testhelyzeteket vesz fel az ember, ráadásul egyáltalán nem kell rá csillagászati összegeket költeni.

Mi olyan rossz az ülésben?

A tanulmányok szerint a több órán át tartó ülés mindenképp káros, függetlenül a kalóriabevitltől és a fizikai aktivitástól. Talán azért, mert a mozdulatlan izmok lassan elveszítik a zsír-és cukorbontó képességüket, ami miatt magas koleszterinszint és a cukorbetegség kockázata alakulhat ki. Már az ötvenes években felfedezték, hogy például a buszsofőrök körében kétszer nagyobb az esélye a keringési betegségeknek, mint mondjuk a postásoknál. Nemrég pedig fény derült arra, hogy a hosszadalmas ülés összefügg a metabolikus szindrómának nevezett betegséggel. A rossz munkahelyi szokások miatt fájdalom is kialakulhat, és kiegyenesedhet a hátgerinc alsó részének egészséges görbülete.

Mozgásba lendülni

Ha valaki munka után mozog, az segít formában maradni, de ez nem hoz egyedül üdvözítő megoldást. "Aki 8-12 órát ül, aztán egy órát jógázik, az kevés" - mondta Bowman. A munkanap során több szünetet is kell tartani, kinyújtózni, sétálni, még ha csak 10 percre is.

Miért káros az egész napos ülés?

Dr. Julie Cőté, a McGill Egyetem kineziológus és testnevelési professzora szerint a testtartás is fontos a stressz és a feszültség elkerülése érdekében. Cőté, aki a munkahellyel kapcsolatos vázizomzat-eltérésekkel foglalkozik, a Pilateshez és Alexander-módszerhez hasonló programokat ajánlja. Ezek a koordinációra és a különféle mozdulatsorokra összpontosítanak. Nagyon fontos a testtartás és a hajlékonyság megőrzése.

Ergonomikus átalakítás

A fájdalmak jelentkezését követően Gavin fizioterápiára ment, hogy megerősödjenek az izmai. Munkáltatója, az AstroZeneca is segítséget nyújtott számára egy programmal. "Egy terapeuta jön és segít" - mondta. Állítható monitort rendelt neki, beállította a székét, és azt javasolta, hogy 20 percenként álljon fel átmozgatni a tagjait. "Ha csak tehetem, sétálgatok, nyújtózom." Cőté szerint a munkahelyek hasonló beállítása nagy segítséget nyújthat. Jó, ha az ülőalkalmatosság változtatható, de hozzá kell állítani a munkafelületet is.

Jöhet a legmodernebb technika?

Sétálgatás munka közben? Lehet kapni jó pénzért egy Walkstation nevű, alacsony sebességfokozatú, asztallappal egybeszerelt futópadot. Rengeteg blogíró is ad tanácsot az interneten a házi készítésű változathoz. Sőt, használóiknak hivatalos weblapjuk is van, ők az "Office Walker-ek" (irodai sétálgatók). Mikor az eszköz 2007-ben megjelent, sok cégnél kipróbálták, például a GlaxoSmithKline-nál, a Best Buy-nál és a Humanánál. "Kipróbáltuk őket, mindenki izgatottan fogadta." Azok a cégek azonban, melyek presztizskérdésnek tekintik a dolgozók egészségéről való gondoskodást, nem díjazták ezt a megközelítést. Henry így vélekedett: "Úgy véltük, ez azt az üzenetet hordozza magában, hogy a munkavállaló nem hagyhatja el az asztalát, odaláncolja a kötelesség. Inkább azt szeretnénk, ha felkelnének, szüneteltetnék a munkát."

Az AstraZeneca dolgozói például labdán ülhetnek pihenésképpen. Arra is bátorítják őket, hogy az értekezleteket séta közben tartsák. Gavin is lejár a cég edzőtermébe hetente háromszor. "Rájöttem, hogy minél többet mozgok, annál jobban érzem magam. Az ülés nem normális helyzet, mert a testünk mozogni akar. Arra találtak ki bennünket."

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek