Miért jobb hűvös szobában aludni?

Miért jobb hűvös szobában aludni?

Tudtad, hogy azok az emberek, akik hűvös szobában alszanak egészségesebbek?

A legtöbb ember nem is tudja, hogy a hűvösebb alvási hőmérséklet jelentős hatással van az egészségre. A 16-19 ºC-os hőmérséklet ösztönzőleg hat az optimális alvásra, mondta el Dr. Christopher Winter neurológiai szakértő.

A kutatások szerint az alacsonyabb alvási hőmérséklet fokozza az anyagcserét. A hidegebb hálószoba finoman átalakítja az ember barna zsírszöveteit, amit az utóbbi időben “jó zsír”-nak tekintenek, valamint egészséges irányban változtatja meg az energiafelhasználást és az anyagcserét még a nappali órákban is.

Mi az a barna zsírszövet?

A barna zsírszövet a fehér zsírszövettel ellentétben, amire kevésbé van szükségünk, az anyagcserében játszik aktív szerepet. Egerekn végzett kutatások bebizonyították, hogy a barna zsírszövet eltávolítja a cukrot a véráramból. Így járul hozzá a kalóriák elégetéséhez, és a belső hőmérséklet fenntartásához.

Csökkentheti az anyagcsere-betegség esélyét

A Diabetes folyóiratban megjelent tanulmány szerint a hűvösebb alvási hőmérséklet csökkenti az egyes anyagcsere-rendellenességek kockázatát, köztük a cukorbetegségét is.

Miért jobb hűvös szobában aludni?

A vizsgálat során egészséges férfi önkéntesek aludtak klimatizált kamrákban négy hónapon keresztül az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetben. Az ételt is biztosították számukra annak érdekében, hogy következetesen betartsák a szükséges kalória bevitelt.

  • Az első hónapban a kamrákat 24 ºC-on tartották (ami a kutatók szerint semleges hőmérsékletnek tekinthető)
  • A második hónapban a kamrák hőmérsékletét 19 ºC-ra csökkentették (ahogy a kutatók várták, ez a hőmérséklet ösztönzően hatott a barna zsírszövetre)
  • A harmadik hónapban a kamrák 24 ºC-osak voltak
  • A negyedik hónapban pedig felemelték 27 ºC-ra a hőmérsékletet

A kísérlet során végig ellenőrizték a férfiak vércukor- és inzulinszintjét, nyomon követték a kalória leadásukat, és a barna zsírszövet mértékét minden hónap végén.

Kiderült, hogy a 19 ºC-on történő alvás jelentős előnyökkel jár:

  • A vizsgált alanyoknál a barna zsír majdnem megduplázódott
  • A férfiak több kalóriát égettek el egész nap
  • Az inzulin érzékenységük javult

Aludj hűvösben, és nézz ki fiatalabbnak!

A kutatók azt is mondják, hogy a 21 ºC-nál magasabb hőmérsékletnél történő alvás megakadályozza a szervezetet abban, hogy természetes módon hűtse magát, és ez gátolja a melatonin felszabadulását.

A melatonin egy mindennél fontosabb öregedésgátló hormon, mely a szervezetben éjjel szabadul fel a teljes sötétség hatására. A melatonin viszont csökkenti a test hőmérsékletét. Ez a csökkenés okozza a szervezetben az emberi növekedési hormon felszabadulását, amely egy újabb kritikus öregedésgátló hormon.

Mindkét hormon azon dolgozik, hogy fiatalabbnak érezzük magunkat, és úgy is nézzünk ki.

Hogy könnyebben el tudj aludni

A túl meleg alvási feltételek (vagy túl hideg) megnehezítik a test számára, hogy szinten tartsa a belső hőszabályozást. Ennek eredményeként nyugtalanabbnak érzi magát az ember, és nehezebben képes az elalvásra. Továbbá kisebb a valószínűsége annak, hogy ilyen feltételek mellett elérjük a mély alvást, ami alapvető fontosságú az egészség szempontjából.

A szakértők szerint javíthatjuk az anyagcserénk egészségét, és ezáltal az általános egészségi állapotunkat, ha egyszerűen néhány fokkal lejjebb csavarjuk a fűtést a hálószobában.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek