Miért isznak a magyar anyák?

Miért isznak a magyar anyák?

Egy kis pohárka kényeztetés senkinek sem árt. Az átlag magyar ehhez képest évente 12,5 liter tiszta szeszt kortyolgat el, egy ligába kerülve a világ nagyivó nemzeteivel. Az alkoholizmus Magyarországon a legelterjedtebb, legsúlyosabb károkat okozó és egyben a leginkább rejtett szenvedélybetegség, különösen ha nőkről van szó.

A szakértők szerint a legiskolázatlanabb és a legiskolázottabb nők nyúlnak a leggyakrabban a pohár után. Az első okai viszonylag könnyen kiköveztethetők, de miért isznak tisztes középosztálybeli családanyák?

Szülőnek lenni nehéz. A gyerekek korán kelnek, későn fekszenek, nem alszanak, állandóan foglalkoztatnak, nincs az embernek egy szabad perce sem. Folyamatosan figyelni kell rájuk, szemmel tartani őket. Az első évek kimerültségét csak azok értik, akik maguk is átélték.

Miért isznak a magyar anyák?

A legtöbbeknek a hónapokig vagy akár évekig tartó kialvatlanság csak koffeinnel túlélhető. Sok koffeinnel, kell a pörgéshez. De sokaknak az lazításhoz is szükségük van ilyen-olyan szerekre. Alkoholra, gyógyszerekre, drogokra.

Sok anya előtt lebeg az esti fektetés utáni jutalomként az enyhet adó esti vagy már délutáni pohár bor, vagy üveg sör képe. De nem csak az alkoholé. Füves cigivel könnyebb nem idegesíteni magad a káoszon? Egy-egy tabletta is jól jön, fájdalomra, migrénre, alváshoz. Mint a sivatagban az oázist kereső vándor, úgy vágyják szülők a pihenést. Amikor nem kell figyelni, aggódni, állandóan ugrásra késznek lenni.

Megkérdezhetnéd őket, de nem fogják azt mondani, hogy függők. Csak felnőttek akarnak lenni, lazítani, leereszteni. Hogy hol van a váltó a pályán, ami már a szenvedélybetegség felé vivő sínre visz, utólag nehéz kideríteni.

A teljes cikket a Feminfón olvashatod.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek