Miért igyunk zellerlevet, milyen előnyei vannak?

Miért igyunk zellerlevet, milyen előnyei vannak?

A zellerlé sokféle tápanyagot, azaz vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz. Nemcsak a testünk hidratációját segíti, hanem a szervezet méregtelenítését is, illetve még gyulladást is csökkent. A zellerlé tápláló kiegészítője lehet a kiegyensúlyozott étrendnek és az egészséges életmódnak.

A zellerlé gazdag forrása az A-vitaminnak, amely jót tesz a látásnak és az immunrendszer működésének. C-vitamint is tartalmaz, egy antioxidánst, amely támogatja a kollagéntermelést, és segíti a sebek gyógyulását. A zellerlé gazdag forrása a K-vitaminnak, amely szükséges a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez. Folátban is bővelkedik, amelynek a sejtosztódásban van nagy szerepe. A zellerlében található kálium és nátrium szabályozza a folyadékegyensúlyt, az idegjeleket és az izom-összehúzódásokat. Kalciumot is tartalmaz ez az ital, amely szükséges az erős csontokhoz és a megfelelő idegműködéshez. A zellerléből nagyon könnyen és egyszerűen tudja a szervezet felszívni ezeket a tápanyagokat.

A zellerlé fitonutrienseket és antioxidáns vegyületeket is tartalmaz. Az olyan flavonoidok, mint az apigenin és a luteolin erős antioxidánsoknak számítanak, amelyek megvédik a sejteket a károsodásoktól. Ezek a vegyületek nagyon hatékonyak a gyulladás csökkentésében, ami nagyon előnyös lehet az olyan krónikus állapotok esetén, mint ízületi gyulladás, neurodegeneratív betegségek vagy asztma.

A fenolos savak rákellenes és gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek. Ftalidokat is tartalmaz a zeller, amelyek segítenek az erek ellazításában és a vérnyomás csökkentésében.

Miért igyunk zellerlevet, milyen előnyei vannak?

A zeller főleg vizet tartalmaz, éppen ezért ha zellerlevet készítünk belőle, nagyszerűen tudja hidratálni a testünket. A jó hidratáció létfontosságú az egészség szempontjából, ugyanis segít szabályozni a testhőmérsékletet, a vérnyomást, az agyműködést, emellett eltávolítja a toxinokat és a méreganyagokat a szervezetből, és biztosítja a vesék egészségét.

A zellerlé csak nagyon kevés természetes cukrot és kalóriát tartalmaz, éppen ezért nagyon jó választás azok számára, akik szeretnék fenntartani az ideális testsúlyukat, és a vércukorszintjüket szeretnék valamilyen természetes módszerrel szabályozni.

Amennyiben allergiában szenvedünk, a kezelőorvosunk gyógyszert is írhat fel nekünk, azonban gyógyszerek helyett érdemes gyulladáscsökkentő táplálékokhoz folyamodni. Ilyen remek gyulladáscsökkentő a zeller és a belőle préselt lé. Egy tanulmányban arról számoltak be, hogy a zellerlében található luteolin hatékonyan csökkenti a gyulladást és az allergiás reakciókat. Ez arra mutat, hogy a zellerlé természetes módon is csillapítani tudja a szervezetben kialakult gyulladást, és segíthet leküzdeni az allergiával összefüggő kellemetlen tüneteket.

Egy kutatási eredmény szerint az ízületi gyulladás tüneteit is csökkenti a zellerlé. Ezt a pozitív hatását az apigenin nevű vegyületének köszönhetjük. Mivel gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik ez az ital, így nemcsak ízületi gyulladás esetén jelent segítséget, hanem minden olyan betegségnél, amelynek a hátterében krónikus gyulladás áll.

Az eddigi kutatási eredmények szerint a rendszeres zellerléfogyasztás még a bél egészségét is javíthatja. A zellerben található növényi vegyületek, azaz a luteolin és az apigenin a bélben kialakult gyulladást is nagyon eredményesen csökkentik, ami pedig jobb bélműködéshez és a bél jobb általános egészségéhez vezethet.

Forrás: gyogyszernelkul.com

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek